Spory u zemanovců nekončí. Dryml označil své vyloučení za neplatné

Vladimír Dryml

Vladimír Dryml Zdroj: ctk

Senátor Vladimír Dryml po poradě s právníky tvrdí, že jeho vyloučení ze Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ) je neplatné a vedení partaje by podle něj mělo ze situace vyvodit důsledky. Drymla spolu s dalšími členy vyloučil královéhradecký krajský výbor zemanovců.

Dryml tvrdí, že on i další vyloučení členové SPOZ měli odlišný názor na volební strategii. „Ovšem podle písemných pravidel nám toto nikdo oficiálně nezakazoval. Nemohou nás tedy vyloučit, když jsme žádnou směrnici neporušili,“ uvedl Dryml.

Zároveň prohlásil, že by se nikdy písemně nezavázal ke stanovám strany, kde by bylo zakázáno říkat odlišné názory. „V dokumentech, které jsem podepsal, nebylo nic o cenzuře slova a vůbec by mě hlavně nenapadlo, že právě ve SPOZ se bude hromadně vylučovat za neposlušnost v respektování názorů,“ vysvětlil Dryml.

Hradecký krajský výbor SPOZ se kromě Vladimíra Drymla zbavil třeba i Otty Salače z Jaroměře. Salač oznámil, že požaduje zrušení usnesení o vyloučení a veřejnou omluvu SPOZ na hlavní webové stránce. V případě, že se svým odvoláním neuspěje, zváží právní kroky, o kterých chce jednat s dalšími lidmi ze SPOZ.

Dryml útočí na Nejedlého

Žalobami hrozí i Dryml, i když ne přímo na stranu. Podle serveru Česká pozice zvažuje trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli obchodům společnosti Lukoil Aviation Czech, v níž má podíl místopředseda SPOZ Martin Nejedlý, se Správou státních hmotných rezerv.

Drymlovo vyloučení šéf krajské SPOZ Miroslav Matějka již dříve zdůvodnil senátorovým chováním na krajské konferenci v půlce září. Dryml tam údajně slovně i fyzicky napadal její účastníky a organizátory. Další vyloučení členové se podle Matějky nechali Drymlem strhnout k destrukci.

Dryml získal senátorský mandát v roce 2008 v obvodu Hradec Králové ještě jako člen ČSSD. Hradecká SPOZ však nedávno uvedla, že s Drymlem jako senátorským kandidátem ve volbách příští rok nepočítá. Do senátních voleb v Hradci Králové hodlají zemanovci vyslat ředitele hradecké fakultní nemocnice Romana Prymulu (nestraník).

Spor o Šloufa

Ve straně, která má podle průzkumů naději, že se po předčasných volbách dostane do sněmovny, se ovšem rozhořely i další spory. Třeba pražská SPOZ se popotahovala s celostátním vedením partaje o umístění lobbisty Miroslava Šloufa do čela kandidátky v hlavním městě. Proti změnám na kandidátních listinách se ohradila i místopředsedkyně SPOZ Dita Portová, kterou vedení vyškrtlo z plzeňské kandidátky poté, co se postavila za Šloufa.