Spotřebitelské ceny v Česku klesly nejvíce za 13 let

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomeš Michael / E15

ČSÚ
ČSÚ
ČSÚ
4
Fotogalerie

Proti letošnímu srpnu jsou spotřebitelské ceny nižší o 0,6 procenta, což je největší meziměsíční pokles od září 2006. V meziročním srovnání inflace za měsíc září zpomalila na 2,7 procenta ze srpnových 2,9 procenta. Proti loňsku se zvýšily především ceny za bydlení, levnější byly naopak oděvy, vyplývá z dat ČSÚ.

Výrazný meziměsíční pokles spotřebitelských cen způsobilo zejména zlevnění rekreací, což je v tomto období typické. „Z pohledu cenové statistiky se jednalo o ukázkové září. V důsledku končící letní sezóny výrazně poklesly ceny dovolených, a to o 23,6 procenta. Naopak na straně růstu se projevil začínající školní rok, kdy rostly ceny v oddíle vzdělávání, konkrétně o 3,7 procenta,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Nájemné v září meziročně zdražilo o 3,8 procenta, vodné a stočné o 2,6 procenta, elektřina téměř o deset procent a více se platilo i za zemní plyn, teplo a teplou vodu. Dražší než ve stejném měsíci loni byly také potraviny. Například cena uzenin vzrostla o 7,6 procenta, jogurtů o šest procent a brambory zdražily dokonce o více než 40 procent. Lidé utratili více i za ubytování.

Oděvy zlevnily již několikátý měsíc po sobě, tentokrát to bylo o 3,3 procenta. Levnější než v září 2018 byly rovněž poštovní služby a telekomunikace.

Zářijové zpomalení meziročního růstu spotřebitelských cen ovlivnily především potraviny. Zelenina zdražila o 11,7 procenta, v srpnu to přitom bylo o 34 procent. Výrazněji než v srpnu pak zlevnila vejce, oleje a tuky nebo ovoce.

Naopak ceny dopravních služeb přešly ze srpnového poklesu o 7,1 procenta v zářijový růst o 0,9 procenta. „Důvodem byl zejména jejich výrazný meziměsíční pokles v září 2018, kdy byly zavedeny celostátní slevy jízdného v autobusové a železniční dopravě,“ uvedli statistici.

Statistici dnes zveřejnili rovněž srpnové ceny zahraničního obchodu ČR. Ceny vyvážených surovin a zboží v srpnu meziročně vzrostly o 0,4 procenta, naopak dovozní ceny o 1,1 procenta klesly. Meziměsíčně se vývozní ceny zvýšily o 0,6 procenta a dovozní ceny o 0,5 procenta.