Spravedlivější platby za operace budou nejdřív za rok. Způsob kritizují nemocnice i finance

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: čtk

Ilustrační foto
Pamětnice. Původní budovy nemocnice byly postaveny v letech 1926–1934.
Infekční oddělení Nemocnice Na Bulovce
nemocnice - ilustrační foto
Krajská nemocnice Pardubice
10
Fotogalerie

Nemocnice se ani pro příští rok nedočkaly spravedlivějšího odměňování za zdravotní služby. Ministerstvo zdravotnictví přitom  ví, že současný systém plateb zvýhodňuje některé nemocnice na úkor jiných. A už deset let také slibuje nápravu. V roce 2017 se však špitály ještě budou muset smířit s platbami „postaru“. „Mělo by se začít u vyhlášky pro rok 2018, ovšem postupnými kroky,“ slibuje ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Projekt DRG restart, který se spravedlivějším nastavením úhrad zabývá, je jedním z nejvýznamnějších počinů, které má Němeček šanci ve funkci stihnout. Zatím zůstávají pro příští rok hlavním způsobem úhrady nemocnic různě upravované paušály. Pokud špitál provede zhruba stejný počet výkonů, paušál se mu zvýší o určité procento.

Němeček se snaží systém dílčím způsobem doladit, a tak nemocnice pro výpočet úhrady pro příští rok dělí do tří skupin podle toho, jak moc specializovanou péči nabízejí. Podle zástupců regionálních nemocnic je i toto ve výsledku nespravedlivé. „Není relevantní důvod, aby za stejnou péči bylo vybraným fakultním nemocnicím hrazeno o 50 procent více než zbylým 150 nemocnicím v republice,“ píše se v připomínkách Asociace českých a moravských nemocnic. „Dochází k fixaci nerovností a konzervaci nespravedlivé úhrady.“

Způsob placení nemocnic je jedním z nejvíc kritizovaných bodů úhradové vyhlášky pro příští rok. „Vyhláška fakticky opět přiděluje peníze bez ohledu na efektivitu či kvalitu poskytované péče,“ uvádí v oficiálních připomínkách ministerstvo financí. Jak potvrzuje právník Ondřej Dostál, regionální nemocnice zjevně nejsou ve vyhlášce priorita. „Vzorečky na tři stránky, ale princip je stejný – bohatí budou bohatí, chudí budou chudí,“ shrnuje.

Podle nových pravidel, která slibuje ministr Němeček, by měly nemocnice dostávat zaplaceno podle skutečných nákladů na operace, které vykážou. Jde o systém nákladových skupin diagnóz, DRG, který zvýhodní efektivnější péči. Přesnější informace o reformě úhrad pro nemocnice zatím ministerstvo neprozradilo. Jisté je, že by za stejnou péči dostávaly stejně zaplaceno srovnatelné nemocnice. Důležité bude i to, jestli budou jednotnou sazbu dostávat všechny nemocnice. Těm specializovaným by se pak náklady navíc hradily jinak.