Správní soud: Senátní volby v Mostě jsou neplatné

Severočeši.cz napadli krajské volby v Ústeckém kraji

Severočeši.cz napadli krajské volby v Ústeckém kraji Zdroj: ČTK

Haló, tady sociálkomunisté (senátorka Dernerová)
Severočeši.cz napadli krajské volby v Ústeckém kraji
Severočeši.cz napadli krajské volby v Ústeckém kraji
Poslanec a ředitel Městské policie v Mostě Bronislav Schwarz (za ANO).
5
Fotogalerie

Senátní volby v Mostě jsou neplatné. Nejvyšší správní soud (NSS) dnes vyhověl třem stížnostem. Část Severočechů.cz nepovažovala lékařku Alenu Dernerovou, vítězku voleb, za řádnou kandidátku hnutí. Soudce Tomáš Langášek začal po 14:30 číst odůvodnění.

Jde o výjimečné rozhodnutí, NSS jinak přistupuje k přezkoumávání senátních voleb zdrženlivě. Pouze v roce 2004 NSS zrušil výsledek hlasování v Praze 11 kvůli porušení pravidel volební kampaně.

Ústavní soud ale rozsudek anuloval, senátorem tak zůstal Jan Nádvorník z ODS.

Dernerová v Mostě postoupila do druhého kola spolu s kandidátem ČSSD Jiřím Šlégrem, v druhém kole získala 70,8 procenta hlasů.

Prvního kola se účastnili také Jiří Biolek (za STAN), Josef Nétek (KSČM), Libuše Hrdinová (ODS), Oto Zaremba (DSSS) a Jiří Maria Sieber (Řád národa).

Alena Dernerová se proto zúčastní opakovaných senátních voleb na Mostecku. Dernerová je rozhodnuta obhajovat senátorský mandát. Zda to bude znovu pod hlavičkou hnutí Severočeši.cz, ještě neví. "Samozřejmě, že o tom člověk uvažuje. Už jsme měla nabídky z jiných stran. Lidé mi už nabízeli i to, že začnou sbírat podpisy, že to pro mě udělají. Zvážím to," řekla ČTK Dernerová.

NSS dnes vyhověl třem stížnostem. Část Severočechů.cz nepovažovala Dernerovou za řádnou kandidátku hnutí. Mostecký magistrát podle soudu chyboval, když nezohlednil odvolání kandidatury Dernerové, o které těsně před volbami jménem hnutí požádala jeho místopředsedkyně a volební zmocněnkyně Hana Jeníčková.

Verdikt soudu nebude mít vliv na ustavující schůzi Senátu, která je naplánovaná na příští středu. Kromě toho, že na ní noví senátoři budou skládat slib a obdrží pověřovací listiny, se má volit část vedení dolní komory parlamentu. "Rozhodnutí soudu neovlivní ani existenci společného klubu hnutí ANO a Severočechů, protože i bez paní Dernerové má dostatek členů, tedy více než pět," uvedla tisková tajemnice Senátu Eva Davidová.