Squatteři obsadili dům v Praze, policie se rozhodla nezasahovat

Squatteři opustili usedlost Šatovka v Šáreckém údolí v Praze.

Squatteři opustili usedlost Šatovka v Šáreckém údolí v Praze. Zdroj: twitter.com/Filip Horký

Squatteři opustili usedlost Šatovka v Šáreckém údolí v Praze.
2
Fotogalerie

Dvě až tři desítky squatterů obsadily v pátek večer opuštěnou usedlost Šatovka v Šáreckém údolí v Praze. Část z nich po vyjednávání s policií a vedením Prahy 6 odešla, ale někteří i v sobotu dále zůstávali na střeše budovy. Policisté se rozhodli proti nim nezasahovat, protože by mohli být squatteři či policisté při zásahu na střeše zraněni. Radnice nabídla squatterům dohodu, kterou ale squatteři nepřijali.

S lidmi, kteří do Šatovky vnikli, vyjednávali policisté, a to i za pomoci hasičů s výškovou plošinou. Na místě jednal se squattery také starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09). Nabídl squatterům, že situaci kolem domu projedná za dva týdny zastupitelstvo, pokud squatteři budovu opustí.

Část squatterů poté z Šatovky odešla, ale zbylí dohodu podle starosty nepřijali. V sobotu Kolář zpravodaji řekl, že squatteři, kteří v objektu zůstali, již o jednání zájem nemají a věc je v rukou policie.

V sobotu odpoledne pak policisté oznámili, že proti squatterům na střeše usedlosti nebudou z bezpečnostních a taktických důvodů zasahovat. "Počkáme, až slezou," řekl mluvčí pražské policie Jan Daněk. Okolí budovy však budou policisté dále hlídat, aby do domu již nevnikali další lidé.

Radnice poskytla policii podle mluvčího Prahy 6 Ondřeje Šrámka statické posudky, podle kterých není v současnosti pobyt v Šatovce bezpečný. Posudky budou moci vyjednavači policie použít v dalších diskuzích se squattery.

Špatným stavem Šatovky argumentovala Praha 6 již před dvěma lety, kdy usedlost také obsadili squatteři. Z bezpečnostních důvodů pak squatteři areál pokojně opustili, ale v pátek po znovuobsazení Šatovky označili v prohlášení na webu A2larm.cz posudky za lži.

Mluvčí Prahy 6 Šrámek v reakci na prohlášení řekl, že statické posudky nebyly vytvořeny kvůli squatterům, vznikly jako součást příprav rekonstrukce Šatovky.

Squatteři ve svém prohlášení uvedli, že by chtěli usedlost sami využívat. "V usedlosti Šatovka chceme vytvořit prostor pro setkávání lidí, kteří chtějí tvořit, vzdělávat se a žít bez nutnosti vlastnit, profitovat, generovat zisk," oznámili.

Městská část má však s areálem z 18. století vlastní plány. Starosta Prahy 6 uvedl, že v Šatovce má vzniknout středisko pro seniory. "Byly by tam menší domky pro seniory a bude to fungovat i jako komunitní centrum," řekl Kolář.