Srpnový zahraniční obchod vykázal letos nejmenší přebytek

Čína, lodě, export

Čína, lodě, export Zdroj: profimedia.cz

Zahraniční obchod skončil v srpnu přebytkem 16,9 miliardy korun, což je meziročně o 15,6 miliardy více. Nicméně letos se zatím jedná o nejnižší kladné saldo, vyplynulo s předběžných údajů Českého statistického úřadu. Srpnový vývoz v běžných cenách vzrostl o 7,9 procenta a dovoz o 0,8 procenta. Tradičně se dařilo automobilovému průmyslu.

Export silničních vozidel se zvýšil o 2,3 miliardy korun. Nárůst zaznamenal i vývoz elektrických přístrojů a spotřebičů, a to o 2,1 miliardy. Průmyslové stroje si polepšily o 1,7 miliardy. Celková kladná bilance u strojů a dopravních prostředků stoupla meziročně o 8,4 miliardy. Naopak u chemických výrobků se deficit prohloubil o 0,3 miliardy.

Analytici považují srpnové výsledky za solidní. „Česká ekonomika stále těží ze svého propojení s Německem. A zahraniční obchod Německa také pozitivně překvapuje. Příznivě k růstu českého exportu přispívají zejména automobilky, nicméně, jak ukazují aktuální data o průmyslové výrobě a nových zakázkách, i zde dochází ke zhoršování situace,“ uvedl ekonom Patria Finance David Marek.

„Letošní přebytek zahraničního obchodu bude rekordní a může atakovat 300 miliardovou hranici. Problémem české ekonomiky zjevně není silná česká koruna,“ dodal hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Z vývozu žijí i české banky

Kladné saldo obchodu se státy Evropské unie dosáhlo 49,4 miliardy korun, oproti srpnu 2011 to je o 2,3 miliardy více. Se státy mimo EU se schodek snížil o 13,3 miliardy na 32,5 miliardy korun.

Podle předsedy Asociace exportérů Jiřího Grunda je pozitivní zprávou skutečnost, že se zlepšuje bilance s Čínou a Ruskem. „Tuto skutečnost vnímáme pozitivně, neboť tyto trhy mají potenciál daleko více růst. Pro české exportéry se tak otevírají nové příležitosti,“ doplnil.