Stamilionový tendr na elektronické dálniční známky zrušíme, rozhodl Havlíček

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček Zdroj: Michael Tomeš

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček
Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček
3
Fotogalerie

Zakázka na IT systém k elektronickým dálničním známkám bude zrušena, uvedl vicepremiér a ministr průmysl a obchodu Karel Havlíček. Dodavatelem měla být firma Asseco Central Europe za 401 milionů korun.

Zakázka byla terčem kritiky z řad odborníků, opozice i premiéra Andreje Babiše (ANO). Vadilo jim, že pro zakázku nebyla otevřena veřejná soutěž, systém byl navíc podle nich předražený. Kvůli tendru skončil ve funkci ministr Vladimír Kremlík (za ANO). Jeho nástupcem se v pátek stane současný ministr ministr průmyslu a obchodu Havlíček. Premiér zároveň vyzval k odstoupení náměstka ministra dopravy Tomáše Čočka a ředitele fondu Zbyňka Hořelicu.

Stát v minulých dnech zadal prověření smlouvy mezi SFDI a společností Asseco a chtěl najít cestu k jejímu zrušení. Softwarová společnost ovšem ve středu oznámila, že je připravena smlouvu zrušit, aniž bude žádat jakoukoliv náhradu. Podle firmy současná situace kolem zakázky poškozovala její jméno. Premiér ve středu ohlásil, že kvůli tendru podá trestní oznámení.

Zda bude zrušení zakázky výsledkem dohody s Assecem, nebo půjde o jednostranný krok ze strany státu Havlíček zatím nespecifikoval.

Nový IT systém, který by měl zahrnovat mimo jiné e-shop či mobilní aplikaci, se pokusí vytvořit skupina programátorů ve veřejném hackathonu #ZNAMKAMARADA. Systém chtějí vytvořit během nadcházejícího víkendu, v pondělí ho pak zdarma předat státu.

Elektronické dálniční známky by měly začít fungovat od příštího roku a zcela nahradit dosavadní papírové kupony.