Starostové čtyř obcí uzavřeli dohodu proti těžbě uranu u Brzkova

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: IAEA, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Starostové čtyř obcí, jichž se nejvíc dotýká zvažované otevření uranového dolu u Brzkova na Jihlavsku, se dohodli na společném postupu proti zahájení těžby. Kromě Brzkova jde o obec Věžnice a města Polná a Přibyslav. Novinářům to dnes řekl přibyslavský starosta Martin Kamarád. Ve dvou obcích už zastupitelstva dohodu schválila, zbývající samosprávy návrh projednají během prázdnin.

Podle Kamaráda už státní podnik Diamo zahájil kroky k rozšíření chráněného ložiskového území u Brzkova o sousední lokalitu Horní Věžnice. „My jsme na to reagovali tím, že jsme uspořádali schůzku starostů, jichž se to bezprostředně týká,“ řekl.

Na setkání 10. června vyjádřili starostové vůli zabránit otvírce ložiska Brzkov. Domluvili se, že společně nechají vypracovat analýzu schvalovacích procesů potřebných k otevření dolu, z níž vyplyne, kdy mají obce největší šanci je zastavit. Starostové rovněž chtějí vybrat společného právního zástupce, který jim pomůže úkony v tomto řízení připravovat. Na pokrytí jeho nákladů uvolní letos každé sídlo 25.000 korun. Obce budou konzultovat i případné vyhlášení místního referenda v souvislosti s těžbou uranu.

Dohodu o společném postupu ve věci zamezení otvírky ložiska Brzkov už schválili zastupitelé v Brzkově a v obci Věžnice. V Polné ji orgány města projednají 13. července a přibyslavští zastupitelé dostanou návrh na stůl 26. srpna. „My doufáme, že se k nám připojí i další obce,“ řekl brzkovský starosta Aleš Bořil.

Materiál o přípravě případné těžby uranu v Brzkově schválila vláda loni v prosinci, i konečné rozhodnutí o zahájení těžby by měla za několik let učinit vláda. Podle studie proveditelnosti by těžba mohla začít někdy kolem roku 2023. Uranová ruda by měla být převážena na zpracování z Přibyslavi vlakem do 50 kilometrů vzdálené chemické úpravny u nynějšího uranového dolu Rožná na Žďársku, jehož životnost se blíží ke konci.