Stát málo investuje a nepřipravuje se na možnou krizi, kritizuje český rozpočet NKÚ

Pewag továrna na výrobu sněžných řetězů

Pewag továrna na výrobu sněžných řetězů Zdroj: Tomeš Michael

Loňské výdaje státního rozpočtu na investice byly nejnižší za posledních 12 let. Státní rozpočet nebyl ani přes vysoký růst ekonomiky sestavený jako vyrovnaný a jeho výsledný schodek 6,2 miliardy se výrazně lišil od plánovaného schodku 60 miliard. Stojí to ve stanovisku Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) ke státnímu závěrečnému účtu za loňský rok. Stanovisko dostali poslanci a ve čtvrtek se jím bude zabývat sněmovní kontrolní výbor. Úřad na jedné straně oceňuje výkon ekonomiky, ale na druhé straně poukazuje na zjištěné nedostatky.

„České republice se na její poměry bezesporu daří: nezaměstnanost v podstatě neexistuje, průmysl a podnikatelský sektor jedou na plné obrátky, HDP roste, lidé se nebojí utrácet své peníze. A to vše v takové míře, že mluvíme o bezprecedentním stavu,“ uvádí v úvodu prezident NKÚ Miloslav Kala. Tento stav má však podle něj své „ale“. Současný stav doprovázejí problémy, které by se měly v této době také řešit, míní. „Nejen že se nám nedaří v současnosti za příznivých okolností výrazněji snižovat státní dluh, nedaří se nám ani dosahovat alespoň vyrovnaného hospodaření státního rozpočtu,“ varuje prezident NKÚ.

NKÚ uvádí, že investiční aktivita byla loni nižší než v roce 2009, kdy se česká ekonomika nacházela v ekonomické recesi. Zatímco v roce 2009 směřovalo na investice 11,4 procenta výdajů státního rozpočtu, loni představovaly investice jen 6,4 procenta. Na investice šlo z rozpočtu loni zhruba 82 miliard korun. Investiční podpora ze strany státního rozpočtu byla loni nižší než v letech recese, stojí ve stanovisku.



Rozpočtový deficit je tak podle prezidenta NKÚ do velké míry výsledkem růstu běžných výdajů. Odkazuje na to, že celkové výdaje rozpočtu vzrostly meziročně téměř o 60 miliard korun, ale podepsaly se na tom výhradně běžné výdaje. Nízké investice podle něj znamenají podle Kaly ještě jeden problém. „V ekonomické konjunktuře nebudeme věčně a promarnit takovou příležitost k uskutečnění strategických investic a reforem může mít pro budoucnost České republiky bolestivé dopady,“ míní.

NKÚ také poznamenává, že se nedařilo uskutečňovat významné nákupy vojenské techniky a vybavení, přestože ministerstvo obrany dostalo víc peněz na výdaje. Také tempo výstavby dopravní infrastruktury podle úřadu nekorespondovalo s rostoucí intenzitou dopravy. Zatímco ročně přibývá zhruba 200 tisíc osobních automobilů, od roku 2000 do roku 2017 přibylo jen 348 kilometrů silnic a dálnic. Mezi výtkami uvádí NKÚ i to, že dosavadní finanční podpora hospodářsky problémových regionů nepřinesla požadovaný efekt.

Nejvyšší kontrolní úřad je nezávislou ústavní institucí, která má za úkol kontrolovat hospodaření státu. Své stanovisko ke státnímu závěrečnému účtu předkládá poslancům do čtyř měsíců poté, co jim účet předloží vláda. Závěrečný účet mají poslanci na programu své nejbližší řádné schůze, zabývat se jím můžou od října.