Růst ekonomiky letos zpomalí na tři procenta, odhadují analytici

Zdroj: ČTK

Dnešní zpřesněné údaje o vývoji ekonomiky podle analytiků naznačují, že za celý letošní rok by měla ekonomikou stoupnout o zhruba tři procenta. Ekonomové zároveň upozornili, že vrchol ekonomického růstu má již Česko za sebou. Nadále také podle analytiků platí, že ekonomika roste již delší dobu nad svými dlouhodobými možnostmi. Loni hrubý domácí produkt Česka stoupl o 4,5 procenta.

Podle dnešního zpřesněného odhadu Českého statistického úřadu česká ekonomika ve druhém čtvrtletí zpomalila meziroční růst na 2,4 procenta ze 4,2 procenta v prvním čtvrtletí. Mezičtvrtletně ale hrubý domácí produkt zrychlil růst na 0,7 procenta z předchozích 0,5 procenta. Tempa růstu jsou rychlejší než v prvním odhadu z poloviny srpna.

"Za zpomalením růstu HDP v letošním roce bude především vývoj čistých exportů a zásob, mírně slabší růst než v roce 2017 ale může vykázat i spotřeba domácností. Navzdory zpomalení růstu HDP v letošním roce ale platí konstatování, že česká ekonomika pokračuje v růstu, a že již delší dobu operuje nad svým potenciálem," uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Údaje podle analytika Raiffeisenbank Františka Táborského potvrzují, že česká ekonomika dosáhla na přelomu roku vrcholu svého hospodářského cyklu a už druhé čtvrtletí v řadě se potvrzuje zpomalování.

I podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška česká ekonomika jeví řadu známek únavy z růstu, které se obvykle projevují ke konci ekonomického cyklu. "Tempo růstu za první půlrok spolu s pozorovanými strukturálními změnami v české ekonomice nás vedou k názoru, že celoroční růst letos nepřesáhne tři procenta. Nejde o žádné drama, ekonomické subjekty by měly slabším výhledům přizpůsobit svou strategii," uvedl.

Ekonomika se i podle hlavního ekonoma BHS Štěpána Křečka musí začít připravovat na vstup do závěrečné fáze ekonomického cyklu. "Růst úrokových sazeb bude postupně zpomalovat tempo růstu hrubého domácího produktu, což bude mít vliv na hospodaření domácností, firem i státu," uvedl.

Hlavní ekonom ING Jakub Seidler se na základě dnešních údajů domnívá, že dalšímu zpřísňování měnové politiky nic nebrání a díky relativně slabé koruně lze očekávat další zvýšení sazeb již na nadcházejícím jednání ČNB koncem září.