Stát mohl tunelování MUS utnout, míní exšéf fondu majetku

Úplatek, korupce

Úplatek, korupce

Zemanova vláda mohla v roce 1999 tunelování Mostecké uhelné společnosti (MUS) zabránit a exmanažery společnosti stíhat. České televizi (ČT) to dnes řekl Roman Češka, který v letech 1994 až 1998 vedl Fond národního majetku. Vláda podle něj věděla, že si bývalí manažeři MUS v roce 1998 koupili většinový podíl firmy za peníze ze společnosti vyvedené, a přesto jim levně prodala zbytek akcií.

Policie podezřívá šest exmanažerů firmy, že z ní vyvedli 150 milionů dolarů, tedy přes tři miliardy korun, které využili na nákup akcií MUS. Podle ministerstva financí také manipulacemi s cenou akcií přiměli stát, aby jim prodal zbytek cenných papírů firmy za částku o 3,3 miliardy korun nižší, než byla jejich skutečná hodnota, napsaly dnešní Lidové noviny.

Češka považuje tento krok tehdejší vlády premiéra Miloše Zemana za „nemravný“. „Poté, co už bylo jasné, že majoritu mají lidé, kteří společnost vlastně vytunelovali, tak jim vláda prodala minoritní podíl. A to ještě za vlídnou cenu s tvrzením, že je vlastně neprodejný a jiné řešení situace nemá,“ řekl televizi.

„Vypadá to na politické pozadí celého nákupu minoritního podílu od státu. Švýcarské orgány říkají, že v samotném nákupu byli přímo angažováni lidé z blízkosti politiků,“ uvedl.

Předchozímu vyvedení peněz z firmy a zakoupení většinového podílu akcií v roce 1998 už podle něj zabránit nešlo. „Pokusili jsme se zvrátit tu věc. Ale (exmanažeři MUS) to dělali chytře a skrytě,“ sdělil ČT.

Hlavními pachateli údajného tunelování firem kolem MUS jsou podnikatelé Jiří Diviš, Petr Kraus, Oldřich Klimecký a Marek Čmejla, citovala ČT policejní spis. Za spolupachatele označují vyšetřovatelé uhlobarony Antonína Koláčka a Luboše Měkotu. „Obvinění vytvořili úmyslně nepřehlednou a složitou strukturu zahraničních společností,“ píše se ve spisu.

Detektivové šestici obvinili z trestného činu zneužití informace a postavení v obchodním styku. V případě odsouzení hrozí exmanažerům MUS až desetileté vězení. Mediální zástupkyně obviněných Alexandra Rudyšarová televizi oznámila, že bývalí manažeři považují obvinění za nerelevantní a dnes proti němu podali stížnost.

Někdejší privatizaci MUS již roky prověřují švýcarské orgány, a to kvůli podezření, že ji provázely finanční machinace. Tamní prokuratura loni podala obžalobu na sedm lidí, bývalých manažerů Mostecké uhelné a Appian Group. Jde o šestici Čechů a jednoho Belgičana. Prokuratura také podle ČT na účtech švýcarských bank zablokovala v přepočtu 12 miliard korun, které prý pocházejí z nezákonných machinací při privatizaci.

Švýcarský soud v polovině dubna spis v kauze manažerů MUS vrátil prokuratuře k doplnění. Prokuratura již ovšem nedávno obžalobu doplnila, takže proces může začít na podzim, uvedla ČT.