Stát sice prohrál, obří fúzi pojišťoven si ale hodlá ohlídat

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Ministerstvu zdravotnictví vzalo na vědomí rozhodnutí správních orgánů České průmyslové pojišťovny a Zdravotní pojišťovny Metal-Aliance, které přes nesouhlasné stanovisko zástupců státu dvoutřetinovou většinou odhlasovaly sloučení obou subjektů. I když stát bitvu prohrál, pustit fúzi ze zřetele rozhodně nehodlá.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o jednoznačně největší přeskupení v systému veřejného zdravotního pojištění v ČR, budeme jako regulátor pozorně sledovat, zda sloučení proběhne v souladu s legislativou. Zároveň dohlédneme na plnění a dodržování všech povinností nového subjektu,“ zdůraznilo ministerstvo zdravotnictví v páteční zprávě.

Úřad má totiž obavy, že se nejedná o optimální cestu vedoucí ke konsolidaci systému veřejného zdravotního pojištění. „Spojením těchto dvou subjektů totiž může dojít ke vzniku celku s velmi dominantním postavením, který může být schopen pohlcovat i další aktéry,“ varuje.

Hegerova proto využila práva dotázat se ministerstva financí na názor na připravované sloučení. Přestože ministerstvo vyjádřilo nad připravovaným sloučením jisté pochybnosti, jeho stanovisko nakonec zamítavé nebylo.

„Vzhledem k tomu, že stát ve správních radách těchto zdravotních pojišťoven disponuje pouze třetinou hlasovacích práv, došlo k přehlasování jeho zástupců. Museli jsme vzít rozhodnutí správních rad na vědomí a akceptovat návrh na sloučení těchto pojišťoven k 1. říjnu 2012,“ hájí se ministerstvo zdravotnictví.

Jelikož se jedná již o několikáté přeskupení systému veřejného zdravotního pojištění v řadě, ministerstvo zdravotnictví už pracuje na dalším legislativním posílení kontrolních mechanismů. Mimo jiné by u pojišťoven mělo dojít k zjednodušení a zeštíhlení správních orgánů.