Stát zaplatí i obětem větru a zemětřesení

Vichřice (ilustrační foto)

Vichřice (ilustrační foto) Zdroj: CTK/AP

Státní pomoc lidem postiženým živelními pohromami má být účinnější než dosud. Na ministerstvu pro místní rozvoj a ve Státním fondu rozvoje bydlení se připravuje návrh vládního nařízení, který prostor pro poskytování této podpory výrazně rozšiřuje. Nárok na výhodné státní úvěry už nebudou mít jen lidé vyplavení velkou vodou.

„Důležité je, že se už nebude jednat jen o podporu po povodních, ale po živelních pohromách obecně, například po silném větru nebo zemětřesení, které nedávno zažilo Chebsko,“ řekla deníku E15 ředitelka Státního fondu rozvoje bydlení Eva Helclová.

V návrhu se dále počítá se zvýšením horní hranice úvěru, který mohou od státu dostat lidé na pořízení nového bydlení. Účel těchto peněz zůstane vázaný na následnou pomoc, to znamená na opravy a pořízení nového bytu. Lidé postižení záplavami mohli dosud od fondu bydlení dostat na pořízení nového bydlení zvýhodněný úvěr nejvýše 850 tisíc korun. „Nyní tento strop navrhujeme zvýšit na 2,5 milionu korun,“ dodala šéfka bytového fondu.

Jednodušší cesta ke státní půjčce

Další návrh počítá s jednodušší cestou lidí k státní půjčce. „Dosud jsme úvěry poskytovaly přes obce. Nyní k fyzickým osobám postiženým živelními pohromami budeme moci jít přímo, aby nedocházelo k dalšímu zadlužování obcí,“ řekla ředitelka fondu.

„To, že se obce nebudou muset zadlužovat při poskytování těchto státních úvěrů občanům, je určitě dobře,“ reagoval na návrh Michael Canov, starosta Chrastavy, která má s povodněmi velké zkušenosti. Vedle výhodných půjček je ale podle něj nezastupitelná také státní pomoc v podobě dotací.

Úprava státní podpory po živelních pohromách by se měla také soustředit do jednoho nařízení vlády. V současnosti je roztříštěná do několika různých norem a programů. Návrh nyní prochází připomínkovým řízením na ministerstvu pro místní rozvoj, pak ho dostanou ostatní rezorty.

Deník E15 se obrátil na ministerstvo financí s otázkou, jak se k návrhu z hlediska zátěže pro státní pokladnu postaví. Úřad ale zatím o návrhu ani neslyšel. Vláda by měla návrh dostat na stůl do konce září.