Stát zaplatí podnikatelům polovinu nájmu. Dotační program připraví Havlíček do týdne

TK po jednání vlády 4. 5. 2020, ministři Havlíček, Schillerová a Vojtěch

TK po jednání vlády 4. 5. 2020, ministři Havlíček, Schillerová a Vojtěch Zdroj: ČTK

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček
3
Fotogalerie

Stát podnikatelům postiženým v souvislosti s koronavirem přispěje 50 procent na nájem. Nájemce zaplatí pětinu a 30 procent majitel. Program bude na tři měsíce od 1. dubna do 30. června. Po pondělním jednání vlády to řekl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO), který má do týdne program připravit.

Úleva se bude vztahovat na všechny firmy, které byly kvůli vládním opatřením odstaveny od provozu a musely platit komerční nájem. Podmínkou získání příspěvku státu bude dohoda nájemce s majitelem na snížení nájmu o 30 procent.

Součástí žádosti bude nájemní smlouva, dále dodatek ke smlouvě, ve kterém se pronajímatel zaváže ke slevě 30 procent. Žadatel bude muset také prokázat, například výpisem z účtu, v jaké výši platil nájemné před koronavirovou krizí.

Havlíček o úlevách mluví delší dobu. Dříve už měl vyjednáno, že se stát na nájmu bude podílet z jedné třetiny. V takovém případě by na úlevu ze státního rozpočtu připadly asi tři miliardy korun. Poloviční podpora bude zhruba o miliardu dražší. V původní verzi návrhu se počítalo s tím, že stát bude přispívat na nájmy od 12. března. „Platit bude od 1. dubna, ale zase jsme ho prodloužili až do 30. června, i když se třeba ty prodejny otevřou už na konci května, a to z toho důvodu, aby se to dobře počítalo, aby to bylo přehledné, aby to bylo jasné,“ řekl Havlíček.

Státní rozpočet bude tato podpora stát zhruba čtyři miliardy korun. Pomoc by se podle Havlíčka mohla týkat 150 tisíc až 200 tisíc podnikatelů.