Státní garance za ekologické škody v pololetí klesly o 32 miliard

skládky, ekologické škody

skládky, ekologické škody Zdroj: tridime-vysocina.cz

Celková výše státních garancí na odstranění starých ekologických škod činila ke konci června 154,4 miliardy korun a od počátku roku klesla o 32,4 miliardy korun. Vyplývá to z materiálu ministerstva financí, který dostala vláda pro informaci.

Od roku 1991 do konce letošního června ministerstvo uzavřelo ekologické smlouvy s garancemi za 175,7 miliardy korun. Ty se ovšem postupně upřesňují a na konci loňského roku činily ještě 207,7 miliardy korun. Stát ve smlouvách vlastníkům zamořených území slíbil, že jim odstranění ekologických škod zaplatí. Závazek je právně vymahatelný a při jeho nesplnění státu mohou hrozit žaloby nebo arbitráže.

Ve srovnání s koncem roku 2014 se o čtyři snížil počet subjektů, se kterými má MF uzavřenou smlouvu. Aktuálně tak má MF smlouvu se 168 firmami. Seznam společností s platnou ekologickou smlouvu zveřejňuje MF na internetu.

MF na konci roku 2008 vyhlásilo tendr na odstranění starých ekologických škod jednou velkou zakázkou. Vláda ovšem před několika lety miliardovou zakázku zrušila. Stát nyní pokračuje v dosavadní praxi, která spočívá ve vypisování zvláštních tendrů na sanaci jednotlivých lokalit.