Státní zástupkyně navrhla vzít Davida Ratha do vazby

David Rath

David Rath Zdroj: profimedia.cz

Sedm milionů korun v krabici od bot, policejní zásah, obvinění, výslech a domovní prohlídky a návrh na vazbu. Tak se dá zatím ve zkratce shrnout kauza poslance a hejtmana Davida Ratha.

Státní zástupkyně Lenka Bradáčová navrhla vzít obviněného středočeského hejtmana a poslance ČSSD Davida Ratha do vazby. O návrhu rozhodne ve středu okresní soud v Ústí nad Labem. „Před chvíli byl doručen návrh na vzetí do vazby poslance, rozhodovat se o něm bude příští den,“ řekl večer mluvčí ústeckého okresního soudu Jan Tichý.

„U pana doktora Ratha bylo přímo v jeho rukách nalezeno sedm milionů korun přitom, když opouštěl určitý prostor, kde k páchání trestné činnosti došlo,“ prohlásila Bradáčová. Poslanec byl ihned zadržen, a policie ho proto podle ústavy mohla ihned začít stíhat. Kriminalisté ho vyslechli už jako obviněného. A večer státní zástupkyně podala návrh na uvalení vazby.

Dalších sedm lidí zadržených s Rathem začali podle státní zástupkyně detektivové stíhat za poškozování zájmů EU, podplácení a sjednávání výhod při zadávání veřejné zakázky. Poslanci hrozí v případě odsouzení až 12 let vězení. „Do akce bylo zapojeno sto policistů,“ řekl Tomáš Martinec šéf Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality.

Protikorupční policie se případem, který se týká zadávání zakázek ve Středočeském kraji, zabývala podle svého ředitele Tomáše Martince od loňského roku. Na akci se podílela stovka policistů. Martinec stejně jako policejní prezident Petr Lessy odmítli jakoukoli politizaci kauzy. Šéf policie pak vyzval politiky, aby přestali s nařčeními vůči detektivům. Hejtman Rath totiž ve zprávě uvedl, že ho policejní komando zadrželo takovým způsobem, že se jedná o politickou objednávku.

V případu figurují kromě Ratha čtyři muži a tři ženy. S poslancem je s nejvyšší pravděpodobností stíhána také ředitelka kladenské nemocnice a členka předsednictva ČSSD Kateřina Pancová. Podle ekonomicko-obchodního náměstka nemocnice Jaroslava Pokorného policie zapečetila její kancelář. Vstup do pracovny stále hlídají kriminalisté. Pancovou zřejmě odvezla policie z jejího domu v Rudné u Prahy a krátce před 17:30 ji přivezla na výslech do Prahy.

V hlavním městě byl podle některých informací již dříve vyslechnut i Rath. Policisté přivezli následně poslance do jeho domu v Hostivici u Prahy k další domovní prohlídce. Dům prohledávali již dopoledne, kdy si odvezli mimo jiné počítač. Během podvečerní prohlídky si policisté podle informací ČT přivezli počítačku peněz.