Stavební manažer Kovanda úplatek 2,8 milionu v kauze Rath popírá

Petr Kott, David Rath a Kateřina Pancová na lavici obžalovaných.

Petr Kott, David Rath a Kateřina Pancová na lavici obžalovaných.

Krajský soud v Praze dnes dokončil poslední z 11 výpovědí obžalovaných v kauze exposlance Davida Ratha (dříve ČSSD), na řadu přišel manažer firmy Pohl Václav Kovanda. Popřel, že by předal úplatek tři miliony korun, aby vyhrál tendr na rekonstrukci Gymnázia Hostivice. Vinu odmítli dříve i ostatní kromě podnikatelky ve stavebnictví Ivany Salačové, která se jako jediná přiznala ke korupci.

„Odmítám, že bych byl členem organizované skupiny,“ řekl Kovanda. Počáteční dokumentace k zakázce byla podle něj zcela v pořádku. Otázky soudce Roberta Pacovského směřovaly zejména na schůzky se Salačovou. Kovanda odmítl, že by jí předával nějakou hotovost v souvislosti s opravou školy. Obžaloba pro Salačovou navrhuje za její přiznání pozici spolupracující obviněné, za což by jí mohl hrozit nižší trest.

Salačová již dříve policii a soudu popsala, jak se údajně ovlivňovaly zakázky na opravu gymnázia a zámku Buštěhrad. Vítěz soutěže byl prý předem domluvený a ostatní firmy dělaly v tendru „křoví“, aby vypadal navenek podle pravidel. Advokáti ostatních obžalovaných, kteří shodně obvinění odmítají, se snaží Salačovou znevěrohodnit.

Podle žalobce Petra Jiráta byla organizátorem manipulací někdejší ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a její přítel, manažer ve stejné nemocnici a exposlanec Petr Kott. Rath údajně o všem věděl a dostával podíly z údajných úplatků.

Salačová s Kovandou dali podle obžaloby Pancové s Kottem 2,8 milionu korun za upravenou obchodní soutěž. Podíl 200 tisíc korun dostala údajně také slovenská podnikatelka Lucia Novanská, která hostivický tendr pořádala za společnost Erinyes. Ze zakázky za zhruba 30 milionů korun měla firma Pohl podle Jiráta čistý zisk 1,3 milionu.

Obžaloba se kromě stavebnictví týká také zdravotnických zakázek na rekonstrukce a technologické dodávky pro několik krajských nemocnic.