Strany spouštějí kampaň pro podzimní volby

Volby - ilustrační foto

Volby - ilustrační foto Zdroj: Rasch Jan/Euro

Z počátku programové sliby, později kritika politických soupeřů. Obvyklý scénář volebních klání bude mít také to podzimní o zastupitelstva a třetinu křesel v Senátu. Z výsledků bude patrné, nakolik se novým nesystémovým uskupením hnutí ANO a Úsvitu podaří uchytit na komunální úrovni a v horní komoře parlamentu.

Pro sociální demokraty, kteří jak v loňských volbách do Poslanecké sněmovny, tak v letošních eurovolbách nezabodovali, by další neúspěch mohl znamenat eskalaci vnitrostranických rozbrojů.

TOP 09 bude mít tentokrát obtížnější pozici v Praze, kde před rokem sestavila menšinovou radu tolerovanou socialisty.
Většina partají už má schválené kandidátky i detailní podobu kampaně. Karty včera poodkryly Lidový dům a pražská trojkoalice zelených, KDU-ČSL a Starostů.

ČSSD by ráda zúročila své vládní angažmá. Zatímco před loňskými parlamentními volbami slibovala, že prosadí dobře fungující stát, nyní chce voliče oslovit heslem „Měníme zemi k lepšímu“. „Doplníme ho heslem regionálním, které bude osobním heslem konkrétního kandidáta,“ dodal volební manažer strany Karel Březina. Svízelný boj čeká sociální demokracii o Senát. Z celkem 27 uvolněných mandátů bude obhajovat plných 23, což se jí zřejmě nepodaří. Do senátní kampaně ČSSD investuje zhruba 25 milionů korun, do komunální kampaně pak 35 milionů korun.

Starostové v Praze tak, v Česku jinak

V poněkud dvojkolejné situaci se nachází hnutí Starostové. I když na celostátní úrovni zůstává ve svazku s TOP 09, v hlavním městě dalo přednost zeleným a lidovcům. Prvním představeným bodem byla včera doprava, v srpnu a září má následovat územní plánování, financování metropole nebo sociální oblast.

Celý program nese název Charta práv Pražana. Politici trojkoalice tvrdí, že rozhodně nebudou šetřit v pondělí odsouhlaseného lídra kandidátky TOP 09, současného primátora Tomáše Hudečka.

Uskupení láká na znovuobnovení víkendového provozu metra do dvou hodin ráno a výrazně levnější celoroční jízdenku na městskou hromadnou dopravu pro domácnosti s dětmi. Vedle toho chce snížením počtu pásem zpřehlednit tarifní systém.
„V posledních letech se investovalo především do individuální osobní dopravy, tedy do tunelu Blanka. My naopak chceme více podporovat veřejnou dopravu,“ uvedl lídr trojkoalice a exradní za zelené Petr Štěpánek.

volební kampaněvolební kampaně | E15

Volební kampaň, v níž nelze nic slíbit