Středočeskou ODS místo Bendla povede Klausův poradce Skopeček

Šéfem středočeské ODS se stal ekonomický poradce bývalého prezidenta Václava Klause Jan Skopeček, který nyní vede krajský kontrolní výbor a je radním i zastupitelem v Hořovicích na Berounsku. Na předsedu strany, jehož budou občanští demokraté volit na lednovém kongresu, středočeská ODS nominovala exministra školství Petra Fialu.

Skopeček ve funkci předsedy vlivné středočeské ODS nahradil poslance a bývalého ministra Petra Bendla, který stál v čele krajské organizace od roku 2007.

Delegáti dnešního regionálního sněmu v Mladé Boleslavi Skopečka zvolili hned v prvním kole hlasování, kde porazil mladoboleslavského primátora Raduana Nwelatiho a starostu Bystřice na Benešovsku Daniela Štěpánka. Bendl už na post předsedy počtvrté v řadě nekandidoval.

Nový šéf středočeské ODS prý na post kandidoval s ambicí, aby pomohl straně stát se opět nejsilnějším pravicovým uskupením na české politické scéně. Zaměřit se chce hlavně na komunální volby příští rok na podzim. „To budou volby, které budou rozhodovat o dalším bytí a nebytí občanských demokratů,“ řekl ČTK Skopeček.

Místopředsedy se stali krajský zastupitel Tomáš Havlíček, náměstek ministra životního prostředí a kladenský zastupitel Vojtěch Munzar, starosta Českého Brodu Jakub Nekolný, starosta Dobřichovic u Prahy Michael Pánek a sedlčanský zastupitel Václav Calta.

Středočeská ODS také navrhovala kandidáty do celostátního vedení strany, o němž se rozhodne na kongresu. Na post prvního místopředsedy nebude nominovat nikoho, o další pozici místopředsedy bude usilovat starosta Líbeznic u Prahy a někdejší mluvčí vlády nebo kraje Martin Kupka. O kandidátech do výkonné rady ODS rozhodoval regionální sněm ještě v odpoledních hodinách.