Středočeský výbor neschválil odstřihnutí Čapího hnízda od financování EU

Čapí hnízdo

Čapí hnízdo Zdroj: profimedia

Farma Čapí hnízdo
2
Fotogalerie

Výbor regionální rady Regionálního operačního programu (ROP) Střední Čechy v úterý neschválil vynětí farmy Čapí hnízdo z evropského financování. Orgán, v němž má většinu středočeská opozice za TOP 09, STAN a ODS, tak nevyhověl doporučení ministerstva financí i Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF). Podle opozice by se vynětím kauza přenesla na národní úroveň a bylo by možné ji ututlat. Členové výboru za ANO s tím nesouhlasili, podle nich mělo jít o technické uzavření programu.

Pro vyjmutí bylo šest hlasujících, proti stejný počet a dva členové se zdrželi hlasování. Pro podezření z dotačního podvodu kvůli padesátimilionové dotaci pro rekreační a konferenční areál Čapí hnízdo obvinila policie premiéra Andreje Babiše (ANO). Vydání Babiše, který má poslaneckou imunitu, k trestnímu stíhání v úterý doporučil mandátový a imunitní výbor Sněmovny.

Náměstek pro finance a člen výboru za ANO Gabriel Kovács při jednání rady namítal, že trestní stíhání by se vyřazením projektu nezastavilo. Připomněl, že úřad se přihlásil k případné škodě v rámci trestního řízení.

"Když vyjmeme projekt, tak se z evropské části této dotace stane dotace národní. Chápu, že EU i OLAF nám doporučují vyjmout projekt, protože shledaly zásadní pochybení a nechtěly s tím mít nic společného," uvedl člen výboru Jan Jakob (TOP 09). Poukázal na to, že pro EU by to byla uzavřená záležitost a věc by se řešila na národní úrovni. "Vzhledem ke složení vlády bez důvěry mám obavu, že by to bylo zameteno pod koberec," dodal. Obává se však, že Čapí hnízdo nakonec vyřadí z evropského financování ministerstvo financí, což učinit může.

Člen výboru za STAN Ctirad Mikeš namítl, že pokud se OLAF a Evropská komise domnívají, že v projektu vzniklo pochybení, měla by komise udělat korekci. "Co já tady budu rozhodovat?" dodal.

Ministerstvo financí navrhlo vynětí Čapího hnízda z evropského financování, což znamená, že se na vyplacené prostředky pohlíží jako na národní dotaci. Byly již předfinancovány ze státního rozpočtu, a fakticky tak nenastane změna financování.

Umožní to, aby ČR od Evropské komise dostala maximální možnou částku, kterou pro operační program mohla z EU obdržet. Pokud by se prokázalo, že dotace byla přidělena neprávem, poskytovatel by měl prostředky vymáhat po příjemci. V případě Čapího hnízda ale původní firma již neexistuje. Babiš tvrdí, že jde o politickou kauzu a že se žádného trestného činu nedopustil.