Mandátový výbor doporučuje vydat Babiše a Faltýnka ke stíhání

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve Sněmovně promluvil a kauze Čapí hnízdo. Přidal se i Jaroslav Faltýnek

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve Sněmovně promluvil a kauze Čapí hnízdo. Přidal se i Jaroslav Faltýnek Zdroj: ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve Sněmovně promluvil a kauze Čapí hnízdo
Čapí hnízdo
Premiér Andrej Babiš (ANO) ve Sněmovně promluvil a kauze Čapí hnízdo
Andrej Babiš, Jaroslav Faltýnek, Radek Vondráček
Mandátový a imunitní výbor
9
Fotogalerie

Premiér Andrej Babiš a poslanec Jaroslav Faltýnek (oba ANO) by měli být vydáni k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo. Doporučuje to mandátový a imunitní výbor Poslanecké sněmovně, která má ještě dnes zasedat a hlasovat o důvěře Babišově vládě. Opozice navrhuje, aby se ještě předtím hlasovalo o vydání obou poslanců.

Člen výboru poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL) potvrdil, že výbor jedenácti hlasy rozhodl o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka. Výbor je 19členný, 11 hlasů v něm dohromady mají zástupci ODS, Pirátů, SPD, KSČM, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Za ANO je ve výboru osm členů. Předseda výboru Stanislav Grospič (KSČM) uvedl, že sám hlasoval pro vydání.

"Projednávání mne přesvědčuje o tom, že kauza má významný politický rozměr, ale v situaci, v jaké se nachází, není v možnostech výboru ani sněmovny ji rozhodnout a je třeba, aby ji rozhodly orgány činné v trestním řízení a nezávislý soud," řekl Grospič. 

Místopředsedkyně výboru Taťána Malá z hnutí ANO byla naopak proti vydání obou svých stranických kolegů. "Poslanci ANO nemohli hlasovat pro vydání, protože opravdu nebylo vyloučeno podezření, že by se mohlo jednat o politicky motivovanou kauzu," uvedla. Jak bude hlasovat na plénu poslanecký klub babišovců, případně zda opustí jednací sál, Malá neví. Podle svých slov si však nedovede představit, že ona sama by vydání Babiše a Faltýnka podpořila.

"Pro mne bylo velmi podstatné, že sám pan Babiš a pan Faltýnek o vydání požádali," komentovala rozhodnutí výboru jeho členka za ČSSD Kateřina Valachová.

Některé opoziční strany chtějí, aby sněmovna rozhodla o policejní žádosti ještě před pokračováním jednání o vyslovení důvěry Babišově menšinové jednobarevné vládě. Pravděpodobnější je však varianta, že dolní komora projedná žádost policie o Babišovo a Faltýnkovo vydání k stíhání až za týden.

Babiše a Faltýnka policie obvinila už před volbami pro podezření z dotačního podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie. Oba poslanci tvrdí, že se žádného trestného činu nedopustili a říkají, že jde o politickou kauzu. Přesto vyzývají ostatní poslance, aby je vydali.