Středočeští úředníci berou mimořádně vysoké prémie, ostatní kraje vyplácí mnohem méně

Středočeská hejtmanka Jaroslava Jermanová Pokorná

Středočeská hejtmanka Jaroslava Jermanová Pokorná Zdroj: Anna Vacková, E15

Středočeská hejtmanka Jaroslava Jermanová Pokorná
Středočeská hejtmanka Jaroslava Jermanová Pokorná
Středočeská hejtmanka Jaroslava Jermanová Pokorná
4
Fotogalerie

Na středočeském krajském úřadu brali někteří zaměstnanci prémie až 85 tisíc korun měsíčně, oproti jiným krajům nezvykle vysoké. Uvedl to server SeznamZprávy. Úřad poskytl informace o výši platů a odměn dvaceti lidí, o které požádal server, částky ale nepřiřadil ke konkrétním lidem. Jde například o vedoucí odborů a oddělení, mezi nimi je třeba PR poradce a bývalý vedoucí tiskového oddělení Marek Rejman. Na žádost o vyjádření k odměnám podle serveru nereagoval. Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) dnes v reakci uvedla, že nemá na udělování odměn žádný vliv, je to podle ní kompetence ředitele krajského úřadu, případně vedoucích jednotlivých odborů.

Jeden z úředníků si tak podle serveru přišel téměř na 200 tisíc korun měsíčně, několik dalších kolem 150 tisíc korun měsíčně. Jeden z platů celkově přesáhl za rok částku 2,3 milionu korun. "Na otázky ohledně odměňování neodpovědělo ani tiskové oddělení kraje. Nevysvětlilo například, kdo a jakým způsobem o přiznání prémií rozhoduje," uvedl server.

"Udělování mimořádných odměn není v kompetenci hejtmana kraje. Na výběr zaměstnanců, uzavírání pracovních smluv, ani na jakoukoli personální agendu spojenou se zaměstnanci krajského úřadu, tedy ani na poskytování a výši odměn, nemá žádný vliv. Toto je kompetence ředitele krajského úřadu, případně vedoucích jednotlivých odborů," řekla Jermanová.

Hejtmanka dodala, že požádala ředitele úřadu Jiřího Holuba, aby jí předložil systém přidělování odměn a zároveň jí vysvětlil a zdůvodnil vyplacené částky úředníkům zmíněným v článku. Řada z nich na krajském úřadě podle vyjádření hejtmanství již zaměstnaná není.

Podle zjištění serveru vedoucí úředníci v jiných krajích berou i s odměnami od 50 do 70 tisíc korun měsíčně, výjimečně to je až 75 tisíc. "A když už dostávají prémie, tak ne pravidelně desítky tisíc měsíčně. Ale pouze čtvrtletně - a ještě mnohem nižší: třeba 10 až 15 tisíc, výjimečně probleskne v tabulkách 30 tisíc," informuje SeznamZprávy.

Ředitel krajského úřadu Jiří Holub uvedl, že přímo na krajském úřadě je zaměstnáno 692 lidí, celkem zaměstnává Středočeský kraj 55 tisíc lidí. Porovnání s Plzeňským krajem je tak podle Holuba nepřiměřené, Středočeský kraj lze podle něj srovnávat pouze s hlavním městem Prahou. "Odměny jsou vždy udělované konkrétnímu zaměstnanci v souladu s objemem práce a zodpovědností s tím spojenou," řekl Holub.

Středočeský kraj také serveru nekonkrétně sdělil, že úředníci obdrželi vyplacené odměny za úspěšné splnění specifikovaných úkolů, na stejný dotaz Plzeňský kraj u každého úředníka uvedl několik bodů, proč si bonusy zasloužil.

Krajské volby 2020 ve Středočeském kraji >>>