Střídání strážců Hradu: Václav Klaus odchází, Miloš Zeman přichází

Václav Klaus a Miloš Zeman

Václav Klaus a Miloš Zeman Zdroj: ctk

Václavu Klausovi dnes vyprší druhý prezidentský mandát, po deseti letech v roli hlavy státu a více než dvaceti letech ve vysokých funkcích si bude muset zvykat na zcela nový životní styl, život bez aktivní politiky a jejích výhod i zátěže.

Odcházející hlava státu včera naposledy navštívila jednání vlády. A k Nečasově kabinetu si Klaus řekl své. „Věřil jsem tomu, že se této vládě, i díky parlamentní síle, podaří něco rezolutního udělat, a proto jsem také na ni měl největší nároky. Šance, mně se zdá, že byla, a nebyla úplně využita,“ prohlásil.

Premiér vládu obhajoval, podle něj i při nižším počtu poslanců, který způsobil rozpad Věcí veřejných, prosadila vše, co chtěla. Klaus také neopomněl poslat vzkaz svému nástupci. Jak řekl, nemá pocit, že by na zasedání kabinetu chodil málo. „Prezident v podstatě na vládu nepatří,“ konstatoval. Miloš Zeman naopak už dal najevo, že premiéra a ministry hodlá na jejich jednání navštěvovat docela často.

Pražský hrad mezitím úředníci chystali pro nového vládce – od rána se konala jedna z generálních zkoušek na páteční inauguraci Miloše Zemana. Na hradním nádvoří se nacvičovalo slavnostní stažení standarty prezidenta republiky, ve Vladislavském sále se připravovala Hudba Hradní stráže, která bude při inauguraci zajišťovat hudební doprovod.

Nastupující prezident přijede v pátek na Hrad v devět hodin ráno. O hodinu později začne ve Vladislavském sále Hradu společná schůze obou komor parlamentu, při které Zeman složí prezidentský slib. Po vojenské přehlídce navštíví nový prezident svatovítskou katedrálu, položí tam květiny k ostatkům svatého Václava. Pak se na Hradčanském náměstí setká s občany. Slavnostní program se uzavře ve dvě hodiny odpoledne, kdy skončí Zemanův oběd s politickými představiteli.

Jak Václav Klaus využíval prezidentské pravomoci

Jmenování vlády

Novou vládu jmenoval šestkrát, šestkrát přijal demisi kabinetu. Za deset let působení v úřadu jmenoval 129 ministrů.

Prezident a Poslanecká sněmovna

Do konce roku 2012 vrátil poslancům 59 zákonů, jen jedenáctkrát sněmovna jeho veto nepřehlasovala. Sedmkrát poslanci o vetu nehlasovali – zákony byly vráceny krátce před koncem volebního období.

Justice

Horní komora parlamentu zamítla osm Klausových návrhů na soudce Ústavního soudu. Naposledy prezident jmenoval nového ústavního soudce v prosinci 2005, a to Vladimíra Kůrku. Obecných soudců jmenoval celkem 799.

ČNB

Guvernéra centrální banky vybíral Klaus dvakrát, nejprve Zdeňka Tůmu, posléze Miroslava Singra. Za dobu svého působení na Hradě jmenoval také třikrát viceguvernéry pro první období, dvakrát pro druhé období a pětkrát členy bankovní rady pro první období, jednoho pro druhé.

Akademická půda

Za dvě volební období jmenoval prezident celkem 67 rektorů, tři odvolal. Jmenoval rovněž 1550 nových profesorů. Dvakrát jmenoval Jiřího Drahoše předsedou Akademie věd ČR.

Vyznamenání

Třiadvacet lidí vyznamenal Řádem bílého lva, udělil 146 medailí Za zásluhy a jedenáct lidí obdrželo medaili Za hrdinství.

Milosti

Individuální milosti udělil Klaus celkem 412 lidem, nejvíc před čtyřmi lety – 69.

Amnestie

Stav propuštěných na amnestii k 21. únoru 2013: 6442, zrušeno 327 případů trestního stíhání a dvacet tisíc podmínečných trestů nebo trestů veřejně prospěšných prací.

Václav Klaus o nás a o světěVáclav Klaus o nás a o světě|E15

Klausovy -ismy a slavné SMS

„Není možné naslouchat dnes populárním -ismům, jako je humanrightismus, ekologismus, NGOismus, feminismus… Tyto -ismy k větší svobodě nepřispívají, naopak ji ohrožují.“

„Prázdný a falešný Topol.“ Věta z Klausova mobilního telefonu na kongresu ODS

„Mažu si vás z mobilu.“ Zpráva pro premiéra Topolánka

„Vy vážně volíte knížete? Já budu v případě jeho zvolení uvažovat o emigraci.“ Z předvolební mobilní konverzace V. K.

Zemanova cesta na HradZemanova cesta na Hrad|E15

Zemanovy bonmoty

„Když jsem přemýšlel o tom, jak definovat politiku, respektive politickou práci, dospěl jsem k názoru, že politika je především bojem proti hlouposti. Včetně hlouposti vlastní.“

„Představte si Klause, jak prohlašuje: jsem pro samosprávu, pro ombudsmana, proti praní peněz, pro evropskou sociální chartu. To je, jako kdyby Adolf Hitler říkal, že má rád všechny Židy.“

„Je spousta lidí, které lze urážet, a já v těchto urážkách budu pokračovat dál.“

Miloš Zeman o nás a o světěMiloš Zeman o nás a o světě|E15