Stropnického liknavost komplikuje prodej stíhaček L-159 Američanům

Letouny L-159

Letouny L-159 Zdroj: CC BY-SA 2.0: Milan Nykodym via Wikimedia

Kontrakt na prodej až osmadvaceti stíhaček L-159 americké společnosti Draken se začíná komplikovat. Kvůli liknavosti ministerstva obrany.

Úřad vedený Martinem Stropnickým měl do konce května předložit vládě ke schválení návrh smlouvy o prodeji letadel. Údajně se mělo jednat o formální krok, podrobnosti dohody, včetně ceny, odsouhlasila již před několika měsíci prodávající česká, i kupující americká strana. Vláda ale od Stropnického žádný takový dokument nedostala.

Ministerstvo totiž smlouvu stále nesepsalo, údajně proto, že chce znovu otevřít tu část, která se týká prodejní ceny. Podle vládou odsouhlasené dohody by Američané měli získat 24 provozuschopných letounů a další čtyři na náhradní díly. Cena by se měla pohybovat mezi 435 a 516 miliony korun za jeden letoun, záviset bude na stavu letadel.

Situace je o to pikantnější, že podpis smlouvy je naplánován na pátek 30. května a do Prahy již kvůli podpisu dohody přijeli i zástupci společnosti Draken.

„Těžko podepíšete smlouvu, která neexistuje. Prodej letadel se tak začíná velmi komplikovat,“ sdělil týdeníku Euro zdroj blízký jednání. Současně upozornil, že ministerstvo obrany mělo na přípravu smlouvy minimálně půl roku.

„I am very optimistic“

Sám Stropnický ale tvrdí, že prodej je na dobré cestě. „Já bych hrozně nerad otevíral šampaňské, než večírek nastane. Teď to ale vypadá dost nadějně, tak to nezakřikněme. A zvlášť v případě Drakenu jsme relativně blízko,“ řekl agentuře ČTK Stropnický.

Podle něj je tak možné, že obrana konečně „protrhne smůlu“, kterou v uplynulých letech se zamýšleným prodejem českých letounů mělo. „Byli bychom rádi, aby některé L-159 našly nového majitele samozřejmě už v tomhle roce,“ doplnil ministr.

Česká armáda nakoupila za 51 miliard korun celkem 72 podzvukových bitevníků L-159 z Aera Vodochody. Využívá ale jen 28 strojů, 36 letounů je nyní zakonzervováno a osm si chtějí vojáci ponechat na náhradní díly.