Stropnickému se nedaří nakupovat pro armádu, už třikrát vyměnil náměstka

Martin Stropnický

Martin Stropnický Zdroj: CTK

Ministr obrany Martin Stropnický (vpravo) navštívil v minulosti české vojáky na základně Bagrám v Afghánistánu
Ministr obrany Martin Stropnický (vpravo) na návštěvě u vojáků 4. brigády rychlého nasazení v Žatci.
Ministr obrany Martin Stropnický
Ministr obrany Martin Stropnický
Pandury
6
Fotogalerie

Ministr obrany Martin Stropnický už třikrát vyměnil náměstka pro vyzbrojování, od února zatím marně hledá čtvrtého. Jediný možný uchazeč Pavel Beran začal couvat.

Vyzbrojování armády vázne, sekce akvizic ministerstva obrany je v rozkladu. Je to už tři měsíce, co se z jejího čela poroučel Daniel Koštoval. Byl třetím náměstkem, který nákupy zbraní či výstroje pro vojáky za éry ministra obrany Martina Stropnického (ANO) řídil. A nijak úspěšně. Koštovalova nástupce šéf rezortu dodnes nejmenoval, o post není zájem.

S problémy se klíčová sekce potýká už dlouho. Přispěl k nim nedávný odchod ředitelky odboru vzdušných sil Jitky Nalevajkové, která měla na starosti strategické zakázky na 3D radary nebo víceúčelové vrtulníky. Právě nové radary za 5,9 miliardy pro sledování vzdušného prostoru nad Českem mají nahradit už několik let přesluhující ruské. Jestli je armáda dostane letos, se neví.

Čekalo se, že Koštovala vystřídá ekonomický náměstek Pavel Beran. Podle informací deníku E15 však s převzetím odpovědnosti za manažersky a personálně rozklíženou sekci, a tím i za sledované modernizační projekty váhá. Ministerstvu hrozí, že opět neutratí zvyšující se rozpočet a bude čelit kritice. Jen z loňska mu zbyly čtyři miliardy korun, dalších 4,7 miliardy dostalo přidáno letos.

Beran je řízením sekce stále jen pověřen. Přitom se v únoru jako jediný uchazeč přihlásil do výběrového řízení a měl být jmenován. Údajně však začal couvat, když zjistil, v jakém stavu se sekce nachází. Podle zdrojů blízkých sekci přišel s požadavkem, aby se uspořádalo nové řízení s více adepty. Zda se opět přihlásí, ale není jasné.

Mluvčí ministerstva Jan Pejšek uvedl, že původní řízení stále nebylo ukončeno. „Stane se tak pravděpodobně do konce týdne,“ dodal. Že úsek nákupčích není v dobré kondici, je patrné i zvnějšku Přestože se Stropnický hájí, že uzavřel řadu kontraktů, žádný pro obranu země skutečně stě- žejní mezi nimi není. Například pokračování pronájmu stíhaček Gripen dohodli jeho předchůdci. A i když v prosinci po zdlouhavém přešlapování dokončil tendr na 3D radary, jednání s izraelským dodavatelem váznou.

Tři roky připravovaná zakázka na vrtulníky je pod tlakem. Ministerstvo mění původní zadání na lehčí a levnější stroje, aby vyhovělo americké firmě Bell s těžkými a zdaleka nejdražšími UH-1Y Venom.

Koaliční ČSSD se shoduje s opozicí, že Stropnický prokázal při řízení akvizičního procesu neschopnost. „Jde o vážné manažerské pochybení,“ řekl stínový ministr obrany socialistů Jan Hamáček. Stav sekce vyzbrojování kritizuje také opoziční poslankyně ODS Jana Černochová. „Přestože ministr Stropnický neustále proklamuje, že zlepší akviziční proces a modernizuje armádu, realita je diametrálně odlišná,“ uvedla.

Podívejte se na pandury v akci:

Video placeholde

Pandury • Svět motorů