Stropnický chce odkoupit areál muničního skladu ve Vrběticích

Vybuchlý muniční sklad ve Vrběticích

Vybuchlý muniční sklad ve Vrběticích Zdroj: ctk

Stát by mohl odkoupit nebo směnit pozemky v muničním areálu ve Vrběticích, kterým v roce 2014 otřáslo několik výbuchů. Ve středu to vládě navrhne ministr obrany Martin Stropnický (ANO). O areál by se pak mohl starat státní podnik Vojenské lesy a statky, potvrdil mluvčí ministerstva obrany Petr Medek. Podle dostupných informací by mohl být užíván mimo jiné pro výcvik s drony.

„Materiál obsahuje možnosti využití areálu muničních skladů u Vrbětic po ukončení záchranných a likvidačních prací,“ popsal Medek dokument, který Stropnický ve středu na vládě předloží.

„Budoucí využití areálu muničních skladů obsahuje dvě varianty. První předpokládá odkup nebo směnu pozemků tak, aby byl celý areál ve vlastnictví státu. Druhou variantou je odprodej pozemků soukromým subjektům,“ uvedl Medek. Ministerstvo obrany podle něj doporučuje první možnost, která by „umožnila bezproblémovou sanaci areálu“. Starat by se tak o něj mohl státní podnik Vojenské lesy a statky ČR, který zřizuje ministerstvo obrany.

Budoucí využití areálu muničních skladů obsahuje dvě varianty

Pozemky ve vrbětickém areálu patří několika různým vlastníkům, od státních institucí po soukromé firmy a osoby. Vojenský technický ústav (VTÚ), který muniční sklady spravuje, hospodaří pouze na asi jedné desetině pozemků. Varianta nabízená ministerstvem obrany by tak vyřešila podle Medka současnou roztříštěnost vlastnických vztahů. „Do budoucna se zároveň počítá s využitím tří skladů pro potřeby zkušeben státního podniku VTÚ.

V areálu předloni vybuchly dva muniční sklady. Na ostraze skladů se do začátku letošního února podílela armáda, nyní jej střeží policie a Vojenské lesy a statky. Z vrbětického areálu odjelo 547 kamionů se zbrojním materiálem, poslední loni před Vánocemi. Oba vybuchlé sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Policie exploze vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení.