Stropnický opět zamíří za českými vojáky do Afghánistánu

Ministr obrany Martin Stropnický

Ministr obrany Martin Stropnický Zdroj: CTK

Ministr obrany Martin Stropnický plánuje v příštích týdnech navštívit české vojáky v Afghánistánu. Setká se znovu i s příslušníky jednotky, která střeží spojeneckou základnu Bagrám v provincii Parván. Právě s nimi se setkal už při své první návštěvě v červenci poté, co v důsledku sebevražedného útoku zemřelo pět českých vojáků z této jednotky.

Stropnický prý během červencové cesty vojákům slíbil, že se s nimi ještě do konce roku potká. Proto se za nimi chce v příštích týdnech vypravit.

Kromě toho chystá před Vánoci především pro rodiny vojáků, kteří v misích zahynuli, adventní setkání na ministerstvu obrany.

„Naše uznání vojákům by nemělo končit tím, že se vrátí z mise a my jim poděkujeme. Především v případě těch, kteří se z misí nevrátí, bychom měli být s rodinami v kvalitním lidském vztahu,“ konstatoval. Na přípravě adventního setkání by se podle ministra měla podílet i jeho žena, herečka Veronika Žilková.

Kromě Bagrámu Stropnický v červenci navštívil také vojáky v Kábulu, kteří působí v rámci velitelství mise ISAF, či americkou nemocnici, ve které pracuje český chirurgický tým.

V Afghánistánu slouží kolem 300 českých vojáků. Kromě lékařů a příslušníků strážní roty jsou v zemi také logistici, meteorologové a vojáci, kteří cvičí piloty vrtulníků.