Student Agency se brání u Ústavního soudu pětimilionové pokutě

Radim Jančura, majitel a ředitel společnosti Student Agency

Radim Jančura, majitel a ředitel společnosti Student Agency Zdroj: Rasch Jan/Euro

Autobusový dopravce Student Agency se brání u Ústavního soudu pokutě 5,154 milionu korun od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Sankci firma dostala za zneužití dominantního postavení na trase Praha-Brno. Její výši potvrdil Krajský soud v Brně i Nejvyšší správní soud, firma ale nyní podala ústavní stížnost. Chce zrušení rozsudků i předchozích rozhodnutí ÚOHS.

Podle mluvčí soudu Miroslavy Sedláčkové Ústavní soud obdobné případy rozhoduje v průměru za šest měsíců, záleží to ale na jejich složitosti. Firma se domnívá, že byla porušena její práva na spravedlivý proces a práva na podnikání. Víc Sedláčková k případu neuvedla.

Případ se týká situace na trhu z let 2007 a 2008. Student Agency snížila ceny kreditových jízdenek za jednosměrnou přepravu na 50 korun, později zavedla cenu 95 korun. Podle ÚOHS bylo cílem tohoto jednání vyloučit z trhu konkurenční dopravní společnost Asiana. Úřad v této souvislosti zdůrazňoval, že nepokutoval Student Agency za nízké ceny, nýbrž právě za jejich cílené použití k vytlačení konkurence z trhu.

Antimonopolní úřad původně Student Agency vyměřil pokutu přes šest milionů korun, kterou následně snížil. Případ pak měl na stole Krajský soud v Brně. Nejdříve pokutu zrušil, ale loni v září ji už potvrdil poté, co ÚOHS vyhověl NSS. Ten po odvolání firmy rozhodl podruhé ve prospěch antimonopolního úřadu.

Po případ bylo klíčovou otázkou vymezení posuzovaného trhu. Rozhodnutí ÚOHS stálo na tvrzení, že v době deliktu existoval na lince samostatný trh autobusové dopravy a vlaková doprava tvořila trh odlišný. Krajský soud v Brně ve svém prvním rozhodnutí tento argument odmítl a dal za pravdu Student Agency. Loni ale svůj postoj změnil.