Šumavský park dostal pokutu od ÚOHS. Nedodal doklady k zakázce

Zámek Vimperk

Zámek Vimperk Zdroj: E15 Stepan Bruner

Správa národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava dostala od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) 200 tisíc korun. Důvodem je neuchování dokumentace k zakázce na mezinárodní vzdělávací centrum na zámku ve Vimperku. Rozhodnutí už je pravomocné, řekl předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Sporným bylo podle ÚOHS uzavření druhého dodatku ke smlouvě s vítězem, kterým byla zakázka rozšířena o více než pět milionů korun. „Cena sjednaná dodatkem dosahuje limitu pro nadlimitní veřejnou zakázku a měla být zadána v některém z druhů zadávacího řízení vymezených zákonem,“ uvedl Rafaj.

Správa NP Šumava ÚOHS sdělila, že dokumenty k uzavřenému dodatku nemá k dispozici, a to z toho důvodu, že je předala policii. Policie ale podle ÚOHS nemá jiné materiály než dodatek samotný.

„Zadavatel proto naplnil skutkovou podstatu správního deliktu neuchování dokumentace k veřejné zakázce, přičemž tím znemožnil přezkum svého postupu a porušil zásadu transparentnosti,“ uvedl Rafaj.

„Rozhodnutí akceptujeme, pokutu zaplatíme. Vzhledem k proběhlým organizačním změnám, které na Správě Národního parku a CHKO Šumava od doby zadávání předmětné zakázky proběhly, nebyla správa schopna předložit veškeré potřebné dokumenty podle požadavku ÚOHS,“ řekl vedoucí odboru vnitřní správy parku Martin Roučka. Konkrétní odpovědnost za škodu, která se stala zhruba před čtyřmi roky, správa podle něj prověřuje.

Zadavatel zakázky je podle zákona povinen uchovávat dokumentaci o veřejné zakázce po dobu pěti let od uzavření smlouvy.