Světová banka: Česká ekonomika bude letos stagnovat

železárny

železárny Zdroj: profimedia.cz

Česká ekonomika bude v letošním roce stagnovat a v příštím roce se hrubý domácí produkt zvýší o procento. Předpověděla to dnes Světová banka. Na svých internetových stránkách představila výhledy i pro dalších deset východoevropských ekonomik.

Slovenské hospodářství by mělo v letošním roce stoupnout o 2,1 procenta. V příštím roce by měl hospodářský růst na Slovensku zrychlit na 3,1 procenta.

Nejlépe by si letos ze sledovaných zemí mělo vést Polsko, kde banka očekává nárůst ekonomiky o 2,9 procenta, příští rok pak hospodářství poroste stejně jako to slovenské. V Maďarsku, Slovinsku a Chorvatsku prognóza pro letošek počítá s hospodářským poklesem, v roce 2013 by se situace všech tří zemí měla výrazně zlepšit.

Česká národní banka minulý měsíc potvrdila, že letos nadále počítá se stagnací domácí ekonomiky a v příštím roce s růstem o 1,9 procenta.

Světová banka dodává, že ekonomikám východních členů EU spolu s Chorvatskem se loni nad očekávání dobře dařilo i v „kolísavém vnějším prostředí“. Průměrný růst zemí nazývaných EU11 v průměru dosáhl více než tří procent HDP. Původních 15 unijních států loni rostlo jen o 1,5 procenta.