Svoboda chce rušit úřednická místa v městské policii

Bohuslav Svoboda

Bohuslav Svoboda Zdroj: profimedia.cz

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) chce snížit počet úřednických míst v městské policii a přesunout strážníky více do ulic. Požaduje také, aby se strážníci méně zabývali například dopravou, kterou zároveň kontroluje státní policie. Primátor má rovněž v úmyslu zavést cyklohlídky.

Podle primátora Svobody by strážníci nově neměli například dávat řidičům cedulky za stěrače upozorňující na špatné parkování. Stejně tak by například nemuseli připravovat podklady pro správní řízení, které je pak kvůli přestupkům vedeno na městských úřadech. Primátor chce rovněž omezit počet členů specializovaných oddílů, méně by mohlo být například lezců či potápěčů.

„Naším cílem je viditelná přítomnost strážníků v ulicích tak, aby jejich preventivní působení bylo co nejintenzivnější,“ uvedl Svoboda. Činnost strážníků by se podle něj měla více přiblížit působení prvorepublikových četníků. Praha chce proto nechat vypracovat mapu trestné činnosti, která by ukázala, kam je potřeba poslat více strážníků. „To jsou věci, které nevyřeší hummer nebo vznášedlo, ale jen strážník, který tam chodí,“ poznamenal Svoboda.

Městská policie má podle primátora v současnosti kolem 2500 strážníků, až třetina z nich prý sedí v kanceláři. Podle primátora by ale v administrativě mělo být jen zhruba 300 lidí. Město pozastavilo nábor nových strážníků, propouštět ale nechce. Těm, jejichž pozice bude zrušena, nabídne, aby šli jako strážníci přímo do ulic.

Primátorovy snahy dnes podpořila také poslankyně a bývalá starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS), která je zároveň členkou sněmovního výboru pro bezpečnost. Kritizovala utrácení městské policie za nadstandardní vybavení, naopak ocenila preventivní programy, které strážníci dělají pro seniory, mládež a další skupiny obyvatel Prahy. „Ztotožňuji se s tím, že přítomnost strážníků v ulicích je nenahraditelná. Strážníci by měli být morálními vzory, měli by být vlídní k občanům,“ konstatovala Černochová. Navrhuje proto, aby Praha vytvořila jakýsi kariérní řád, který by strážníky motivoval.

Primátor už minulý týden uvedl, že je s prací městské policie dlouhodobě nespokojen, podle něj netransparentně hospodaří se svěřenými penězi. Primátor bude také požadovat, aby se městská policie zbavila některých vozidel, zejména vznášedla a hummerů.

Některá opatření bude město zavádět už nyní, celkovou novou koncepci městské policie chce ale nechat na novém řediteli strážníků. Ten ale může být vybrán až po vyřešení kauzy minulého ředitele Vladimíra Kotrouše. Ten byl na konci loňského roku obviněn z přijetí úplatku, stále je ve vazbě. Podle policie se trestný čin týkal mnohamilionové zakázky na služby pro městskou policii.