Svoboda: Možnost posunout se v politickém žebříčku se má akceptovat

Bohuslav Svoboda

Bohuslav Svoboda Zdroj: CTK/Zbynek Stanislav

„Není možné změnit situaci v ODS z pozice mladšího bratra,“ tak odůvodnil pražský primátor Bohuslav Svoboda svoje ostré politické kroky posledních dní na pražském magistrátu a ambici stát se šéfem pražské ODS. Do budoucna nevyloučil ani možnost být místopředsedou strany. Teď se však soustředí na ekonomické problémy Prahy, prioritou je dokončení tunelu Blanka.

Předtím, než jsme se rozhodl vstoupit do politiky, slyšel jsem na sněmu ODS obrovskou snahu změně. To volání rozhodlo, že jsem se po letech nestranictví rozhodl do strany vstoupit,“ uvedl Svoboda v Otázkách Václava Moravce v České televizi.

Vlastní zkušenost z politiky je podle něj pochopitelně trošku jiná, než jaké byly jeho představy. „Dnes vím, že bez nějakého zařazení do politického žebříčku, nelze některé věci prosazovat,“ prohlásil primátor. Jeho úkolem pro následující období je změna pražské ODS a tím pádem i vnímání této strany v celé republice.

Nebrání se však dalšímu posunu ve stranické hierarchii. „Jsem již poučený politik, pokud se vyskytne politikovi možnost posunout se v tom, žebříčku, má to akceptovat,“ odpověděl jasně na otázku, zda by mohl kandidovat na post místopředsedy celé ODS. Úvahy o prezidentské kandidatuře však v tuto chvíli odmítá.

Politické zemětřesení, které postihlo Prahu v posledních dnech vnímá primátor i jako souhru náhod a štěstí, ale byl prý na to připraven. „Krok, kterým jsme se odstřihli od Hrdličkovského centra, které řídi Prahu zezadu znamená, že jsme připraveni dál jít touto cestou,“ řekl Svoboda.

Prahu teď podle Svobodových slov čeká řešení především ekonomických otázek. Radní nové pražské vlády, tedy TOP 09 a ODS v tomto týdnu sepisovali programové priority ve svých oblastech a v pondělí se o nich začne jednat. Jednání by mohla být uzavřena do Vánoc.

Když cenu Blanky snížíme ještě o miliardu, bude to zázrak, říká primátor

ODS bude jako prioritu v rozpočtu Prahy prosazovat dostavbu tunelu Blanka. „Když jsme zjišťovali finální cenu Blanky zjistili jsme 38 miliard korun, teď jsme se dostali na 36 miliard, když se nám podaří snížit cenu ještě o miliardu, bude to zázrak,“ prohlásil primátor.

ODS má také k jednání s TOP 09 nachystaný rozklikávací rozpočet, který poběží až na nejnižší úroveň nebo tzv.rodný list zakázek.

Výraznou úsporu by mělo přinést také výrazné snížení odměn radních v dozorčích radách firem. „Máme nachystaný jeden základní krok, který bude stanovovat výši odměny ve statutárních orgánech – bude to určitě výrazné snížení. Odměny se budou pohybovat v desítkách tisíc korun, určitě do 100 tisíc,“ prozradil Svoboda.