Prymula z jednání vykázal poradce krizového štábu. Ekonom pokládal „nepříjemné otázky“

Vláda o koronaviru: Roman Prymula (24.4.2020)

Vláda o koronaviru: Roman Prymula (24.4.2020) Zdroj: Úřad vlády ČR

Ekonom Daniel Münich
2
Fotogalerie

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula vykázal z jednání pracovní skupiny ministerstva zdravotnictví člena Ekonomického poradního týmu při Ústředním krizovém štábu Daniela Münicha. Odůvodnil to tím, že mu opakovaně klade nepříjemné otázky. Ekonom se už přes měsíc domáhá toho, aby ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo data, na základě kterých rozhoduje o opatřeních v boji proti nemoci Covid-19.

Ke konfliktu došlo na jednání pravidelného laboratorního týmu na ministerstvu zdravotnictví. Ten koordinuje rozvoj testovacích kapacit na nemoc, samotné testování a vyhodnocení výsledků. Podle Münicha k němu Prymula přišel a vyzval jej k odchodu. „Na začátku schůze ke mně Roman Prymula přišel a řekl mi, ať jdu pryč, protože mě tam nechce. Prý do médií říkám věci, které se mu nelíbí. Nechtěl jsem z toho dělat divadlo, tak jsem odešel,“ uvedl pro server Echo24 Münich. Jednání se měl zúčastnit jako zástupce Ekonomického poradního týmu.

Prymula potvrdil, že Münicha z jednání „vyhodil“. „Laboratorní skupina se snaží řešit veškeré otázky související s laboratorní diagnostikou koronaviru. Pan Münich pouze všechny masmediálně dehonestuje. Podle něho nemáme epidemiologický model, máme téměř nesvéprávné epidemiology, děláme tady nesmyslné výzkumy. Sám ještě nepřišel s ničím využitelným,“ řekl pro Echo24 Prymula. „Tato skupina je jmenována ministrem zdravotnictví, a pokud je třeba ad hoc odborníků, jsou zváni. Jinak je uzavřena. Pan Münich v ní není,“ dodal.

Münich je rovněž členem iniciativy KoroNERV-20, která vládu opakovaně vyzvala, aby zveřejnila podrobná anonymizovaná data o průběhu pandemie nemoci Covid-19 a domáhala se také analýz, na základě kterých kabinet přijímá jednotlivá opatření.

„Vláda předkládá lidem rozhodnutí o vypínání a zapínání ekonomiky a vývoji epidemie, ale vůbec nevysvětluje, jak k těmto závěrům došla. Opozice ani veřejnost v takovém informačním vakuu nejsou schopny vládu kontrolovat, což velmi výrazně zvyšuje nedůvěru ve společnosti,“ uvádí iniciativa ve své pondělní výzvě.

Iniciativa upozorňuje, že nedostupnost dat o pandemii brzdí jak vědecký výzkum onemocnění, tak práci ekonomů, kteří připravují scénáře, jak zemi nejlépe dostat z krize. „Je zarážející, že k detailním epidemiologickým datům nemají přístup ani lidé, které vláda přímo požádala, aby jí radili při řízení následků epidemie – nemají je ani ekonomové z týmu vedeného Janem Švejnarem, který pracuje při Ústředním krizovém štábu, ani členové Národní ekonomické rady vlády,“ dodává KoroNERV-20.

Poznámka redakce: Členkou iniciativy KoroNERV-20 je i šéfredaktorka deníku E15 Tereza Zavadilová.