Taxikáři dál brojí proti Uberu, magistrálu má zaplavit tisícovka aut

Protest pražských taxikářů

Protest pražských taxikářů Zdroj: ČTK

Protest pražských taxikářů
Protest pražských taxikářů
Protest pražských taxikářů
Protest pražských taxikářů
5
Fotogalerie

Zhruba tisícovka protestujících taxikářů bude dnes v Praze až do 18 hodin jezdit tam a zpět po magistrále v centru města. Ze Strahova sjedou kolem 14:15 přes Chotkovy sady, přejedou kolem úřadu vlády na nábřeží Edvarda Beneše a na Hlávkově mostu najedou na magistrálu. U Státní opery a za mostem v Holešovicích se kolona vždy otočí a pojede zpátky.

Venclová předpokládá, že účast na protestní akci bude menší než ve čtvrtek, kdy se podle organizátorů zapojilo 2000 vozů, podle magistrátu 1400. Měly by jich být řádově stovky. Na Strahově, kde akce začíná, se po poledni shromáždilo přes sto vozidel, další přijížděla. Někteří řidiči měli k autům připevněné české vlajky.

 

Místopředsedkyně Asociace koncesionářů v taxislužbě Karolína Venclová vyzvala účastníky protestu, aby dodržovali přiměřenou rychlost a neprovokovali tím, že pojedou pomalu. Po půl druhé také uvedla, že hodlá zavolat premiérovi v demisi Andreji Babišovi (ANO) a pozvat ho k jednáním.

Situace monitoruje policie, která na webu vyzvala obyvatele, aby k cestám v centru města raději využívali MHD.

Taxikáři protestují proti alternativním přepravním službám typu Uber. Řidiči taxi o alternativních přepravních službách tvrdí, že jde o nekalou konkurenci. Viní stát z toho, že vůči ní nic nepodniká. Podle ministerstva dopravy bude v horizontu několika týdnů připravena příslušná novela zákona. Taxikáři plánují v protestech pokračovat. O víkendu sice protestovat nebudou, opět by se ale měli sejít v pondělí.