Téměř dvě třetiny Čechů jsou pro přímou volbu prezidenta

Praha - Hradčany

Praha - Hradčany

Téměř dvě třetiny Čechů jsou pro přímou volbu prezidenta. Vyplývá to z výsledků lednových průzkumů Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR.

Hlavou státu by pak měl být podle většiny dotázaných nestraník, který nebude příliš zasahovat do činnosti vlády. Současné pravomoci prezidenta by měly být zachovány. CVVM dělá průzkumy na toto téma od roku 2002 a názor lidí na volbu a pravomoci prezidenta se za tu dobu výrazněji nezměnil.

Prezidenta České republiky by měli volit všichni voliči. Takto odpovědělo 61 procent účastníků průzkumu CVVM. Pouze 16 procent by nechalo volbu na parlamentu, jako je tomu nyní, a 13 procent by chtělo zavést volbu širším shromážděním, které by tvořili kromě poslanců a senátorů ještě například krajští zastupitelé.

Zhruba třetina dotázaných by chtěla, aby se prezidentem stal nestraník, pětina lidí dokonce považuje za vhodného pouze kandidáta z oblasti zcela mimo politiku. Jen několik procent Čechů by si vybralo za prezidenta člověka, který je členem nějaké strany nebo přímo jejím předsedou.

Více než polovina účastníků průzkumu uvedla, že prezident by měl do činnosti vlády zasahovat jen pouze v omezené míře. V zahraniční politice by se pak měl prezident angažovat jen ve směru udaném vládou. To si myslí 57 procent lidí, zatímco pouze zhruba pětina Čechů by si přála, aby se hlava státu chovala v cizině naprosto nezávisle na vládě. Necelá desetina lidí pak navrhuje, aby prezident zahraniční politiku přímo sám řídil.

Pravomoci hlavy státu by však měly být podle 53 procent Čechů zachovány v nynějším rozsahu, pouze pětina lidí by je chtěla rozšířit a další necelá pětina zúžit.

Jednoznačně se lidé dívají například na možnost rozpustit sněmovnu. Prezident by na to měl mít právo ve výjimečných případech daných ústavou podle dvou třetin účastníků průzkumu.