Těžba v Dolu ČSM bude po explozi již brzy pokračovat

Pieta za zemřelé horníky v Karviné

Pieta za zemřelé horníky v Karviné Zdroj: ČTK

Těžba uhlí v severní lokalitě Dolu ČSM ve Stonavě na Karvinsku, zastavená kvůli výbuchu, bude obnovena 27. prosince. Část dolu, kterou ve čtvrtek zasáhl výbuch metanu a následný požár, ale zůstane ještě několik týdnů uzavřena speciálními hrázemi. Stav kriticky zraněného horníka se mírně zlepšil. Památku jeho 13 zemřelých kolegů dnes uctí lidé na půlnočních mších.

 

Důl ČSM je nyní uzavřený, 800 zaměstnanců ze dvou směn zůstalo doma. Ve čtvrtek bude obnoveno fárání do částí Dolu ČSM Sever, které nebyly zasaženy neštěstím, uvedl mluvčí těžební společnosti OKD Ivo Čelechovský.

Část dolu zasažená výbuchem bude ale dále uzavřena. "Dnes ráno rozhodl vedoucí likvidace havárie o ukončení havarijního stavu v oblasti postižené výbuchem metanu. Oblast 29. sloje byla uzavřena výbuchuvzdornými hrázemi a je inertizována dusíkem. Po dobou několika týdnů zde budou prováděna pouze kontrolní měření koncentrací plynů ze zavedených sond," řekl mluvčí. Uzavřený prostor má podle něj rozlohu přibližně 500 krát 500 metrů.

Při výbuchu a požáru 13 lidí zemřelo a deset dalších bylo zraněno. Tři zranění skončili v nemocnicích, z toho dva v ostravské fakultní nemocnici. U kriticky zraněného horníka se objevily náznaky drobného zlepšení, ale jeho stav je nadále kritický. ČTK to dnes řekla mluvčí Fakultní nemocnice v Ostravě Naďa Chattová.

Stav druhého horníka, který se léčí ve fakultní nemocnici, je podle ní stabilizovaný. "I zde jsme ale zaznamenali mírné zlepšení," dodala. Třetí zraněný horník, který byl po výbuchu převezen do nemocnice v Karviné-Ráji, je už od pátku v domácím ošetřování.

Památku zemřelých dnes večer uctí lidé na půlnočních mších ve Stonavě na Karvinsku i v Ostravě. Ve Stonavě bude dokonce střežit oltář svaté Barbory, patronky horníků, hlídka v hornických uniformách. "Mše budou dvě. Dnes ve 21:00 a v úterý pak v 10:15. Je to proto, že ne každému vyhovuje večerní čas," řekl ČTK stonavský farář Roland Manowski. Bude mimo jiné také citovat z kondolenčního dopisu, který farnosti zaslal katovický arcibiskup Wiktor Skworc.

Další mše za oběti neštěstí bude v Katedrále Božského Spasitele v Ostravě, uvedl mluvčí ostravsko-opavského biskupství Pavel Siuda. "Zpráva o důlním neštěstí v dole ČSM ve Stonavě nás hluboce zasáhla, o to více, že nastala v této předvánoční době," uvedli biskup František Václav Lobkowicz a pomocný biskup Martin David.