Titul nejtišší dopravce letos získal Swiss Air. Ocenilo ho pražské letiště

Letiště Václava Havla

Letiště Václava Havla Zdroj: Profimedia.cz

Letiště mění název podle jména Václava Havla
Mezinárodní letiště Václava Havla, Ruzyně, Praha, Česká republika
Václav Řehoř
Václav Řehoř
Václav Řehoř
8
Fotogalerie

Společnost zvítězila v hodnocení tří parametrů, hlukové úrovně letadel, dodržování letových tratí a v efektivní využití sedačkové kapacity.

Nejtišším leteckým dopravcem se pro letošní rok na Letišti Václava Havla stal švýcarský dopravce Swiss International Air Lines. V tiskové zprávě to uvedlo pražské letiště. Společnost zvítězila v hodnocení tří parametrů, hlukové úrovně letadel, dodržování letových tratí a v efektivní využití sedačkové kapacity, tedy v obsazenosti letadel.

Hlučnost letadel a dodržování správných letových koridorů měří celkem 13 stanic, které jsou umístěny ve vybraných lokalitách v okolí letiště tak, aby měření mělo dostatečnou vypovídající hodnotu. Podle generálního ředitele společnosti Swiss Thomase Klühra stojí za získáním ocenění mimo jiné nasazení méně hlučného modelu letadla Bombardier CS100, který je pro lidské ucho o deset až 15 decibelů tišší než podobné typy letounů. Jde při tom o dvoumotorový proudový letoun rozměrově srovnatelný například s modelem Airbus A319, který používají například České aerolinie.

Ocenění Nejtišší dopravce uděluje pražské letiště ve spolupráci s pražskou šestou městskou částí od roku 2006. Vítězem předchozích dvou ročníků se staly KLM Royal Dutch Airlines. V roce 2013 zvítězil Ruský Aeroflot v kategorii proudových letadel. České aerolinie tehdy získaly cenu za vrtulová letadla, která byla tento rok udělována naposledy.