Ťok, Nováková a Krnáčová míří na velvyslanecké posty. Mluví se o Indonésii a Řecku

Dan Ťok

Dan Ťok Zdroj: Michael Tomeš, E15

Marta Nováková
Adriana Krnáčová
3
Fotogalerie

Bývalí ministři Dan Ťok a Marta Nováková (oba za ANO) mají zájem o působení v českých diplomatických službách. Ťok by se mohl stát příštím velvyslancem v Indonésii. Velvyslankyní by se měla stát také bývalá pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO), která míří na ambasádu do Řecka. Napsal to server Respekt.cz.

Ťok s Novákovou odešli z čela ministerstva dopravy a ministerstva obchodu a průmyslu na konci dubna. Zatímco Ťok skončil ve funkci na vlastní žádost, o odchodu Novákové rozhodl premiér Andrej Babiš (ANO).

Ťok zájem o post velvyslance webu potvrdil. "Kdyby taková nabídka přišla, tak bych ji velmi vážně zvažoval," řekl. Dodal, že "není tak daleko, aby si vybíral region". Podle webu se v diplomatických kruzích mluví o jeho působení v Indonésii.

Novákové nabídl zapojení do českých diplomatických služeb Babiš. "Premiér mi řekl, že proti mně nic nemá a ať si řeknu, co chci dělat. Třeba kdybych chtěla do diplomacie, že mě v tom podpoří. Řekla jsem, proč ne, tak diplomacie," sdělila Respektu.cz bývalá ministryně Nováková. Dodala, že zatím nemá žádnou konkrétní nabídku a žádná konkrétní destinace nezazněla ani od Babiše.

Respekt.cz zároveň napsal, že v současné době by se měl schvalovat návrh na vyslání Krnáčové na české velvyslanectví do Řecka.

Ministr zahraničí Tomáš Petřiček (ČSSD) serveru potvrdil, že o letošních výměnách v čele některých ambasád se bude rozhodovat v těchto týdnech. "Otázka rotace v roce 2020 se zatím neřešila a já jsem v tomto smyslu zatím nebyl osloven ani premiérem, ani prezidentem," řekl ministr. "Obecně při výběru velvyslanců považuju za zásadní, aby byly posuzovány diplomatické zkušenosti dotyčného, odbornost a schopnost hájit české zájmy v dané zemi," dodal.

O vstupu do diplomatických služeb se v minulosti spekulovalo i v souvislosti s odchodem Karly Šlechtové (za ANO) z čela ministerstva obrany. Podle médií jí bylo nabídnuto místo velvyslankyně v Japonsku. Šlechtová to označila za účelovou informaci. Později řekla, že se domnívala, že se s Babišem domluvila na postu velvyslankyně při NATO. Tím by se ale měl stát náměstek ministra obrany Jakub Landovský.