Ťok: Policejní razie z minulého týdne nesouvisely s prací ministerstva dopravy

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) v Poslanecké sněmovně

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) v Poslanecké sněmovně Zdroj: ČTK

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) odmítl, že by policejní zásahy z minulého týdne ohledně dálničního mýta souvisely s činností ministerstva dopravy. Ťok to řekl ve Sněmovně v úvodu debaty o podezřeních z ovlivňování mýtného tendru. V případu figuruje i předseda poslanců vládního hnutí ANO Jaroslav Faltýnek, jenž chce poslancům svou roli popsat.

„Musím zcela zásadně odmítnout jakékoli spojování aktuálních událostí, respektive policejních zásahů z minulého týdne, s činností ministerstva dopravy. Nic nenasvědčuje tomu, že by předmětem vyšetřování mělo být prodloužení smlouvy se stávajícím provozovatelem či úspěšně ukončený tendr na budoucího provozovatele," uvedl Ťok, který se potom věnoval historii mýtného systému.

Policie kvůli ovlivňování zakázek zasahovala před týdnem na několika místech, mimo jiné na antimonopolním úřadu, v sídle firmy Kapsch a u Faltýnka v bytě. Nikoho neobvinila. Server Novinky.cz napsal, že policie podezírá předsedu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petra Rafaje a ředitele české pobočky firmy Kapsch Karla Feixe z korupce. Faltýnek s oběma muži jednal. V pondělí Ťok uvedl, že považuje Faltýnkovo jednání s účastníky soutěže za nestandardní.

Faltýnek v úterý řekl, že vstoupil do řešení dálničního mýtného, když v roce 2015 bývalý premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) podle něho hrozil kvůli problému s mýtným systémem Ťokovým odvoláním. Podařilo se podle něho dohodnout zrušení údajně nevýhodných dodatků smlouvy s firmou Kapsch, slevu 1,5 miliardy korun a mohlo se zahájit nové výběrové řízení.

Kapsch v tendru na další provoz mýtného nevyhrál a věcí se zabýval antimonopolní úřad. Policisté na úřadu zasahovali kvůli údajnému ovlivňování přezkumu veřejné zakázky na systém elektronického mýta. Rafaj ale věří tomu, že vyšetřování prokáže, že všechna správní řízení vedená úřadem byla zákonná a nikdo je neovlivňoval.

Kapsch provozuje mýtný systém v Česku od roku 2007, v tendru na nového provozovatele mýta po roce 2019 zvítězilo konsorcium CzechToll/SkyToll. Kapsch výsledky tendru napadl, ÚOHS nejdříve loni v květnu výběr vítěze tendru zrušil, v záři ale platnost smlouvy potvrdil. Kapsch se obrátil na soud.