Policejní odposlechy usvědčují Faltýnka z nepravd, uvádí deník Právo

Jaroslav Faltýnek, sněm ANO

Jaroslav Faltýnek, sněm ANO Zdroj: anna Vacková

Jaroslav Faltýnek, Ano
Jaroslav Faltýnek při jednání o jeho vydání v Poslanecké sněmovně
Jaroslav Faltýnek
4
Fotogalerie

Vysvětlení Jaroslava Faltýnka, prvního místopředsedy hnutí ANO, proč se scházel se zástupci firmy Kapsch ohledně zakázky na provoz mýtného systému, nejsou pravdivá. Uvedl to deník Právo. Podle listu usvědčují Faltýnka ze lži policejní odposlechy i ministerstvo dopravy.

„Kvůli mýtu jsem se scházel se všemi zájemci, nepopírám to,“ prohlásil Faltýnek ve Sněmovně. „Chtěl jsem najít řešení nejlepší pro stát,“ vysvětloval. Uvedl také, že k tomu měl jako člen dopravní koaliční rady mandát. To podle zjištění Práva není pravda.

List se odkazuje na dva odposlechy policie, které zachycují schůzky Faltýnka se šéfem Kapsche Karlem Feixem a s šéfem Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petrem Rafajem z 10. listopadu 2017. Konaly se v brněnských hotelech Holiday Inn a Voroněž.

„Faltýnek řekl předsedovi ÚOHS Rafajovi mimo jiné, že je potřeba udělat to, co chce společnost Kapsch,“ cituje Právo detektivy. Policie odposlechla i Rafajova slova, když se Faltýnka ptá, co má přesně udělat, aby „mohl k tomuto výsledku směřovat činnost úřadu“. 

ÚOHS poté zrušil tendr, který Kapsch prohrál. Úřad odůvodnil tehdejší rozhodnutí údajnými chybami ministerstva dopravy.

Druhá sporná část Faltýnkovi obhajoby spočívá v tom, že se dopravní rada, jenž vznikla za minulé vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD), vůbec neměla zabývat spory o novém dodavateli mýtného systému.

„Dopravní koaliční rada byla orgán ustanovený tehdejší koaliční vládou. Neměla od ministerstva dopravy žádný mandát vyjednávat o mýtném, protože to nebyl orgán, který spadá pod ministerstvo. Výhradně se zabývala rozšířením zpoplatnění mýtného i na silnice I. třídy,“ vyvrátila v pátek Faltýnkovo tvrzení mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková.

Kauza, která se týká právě i Faltýnka, odstartovala ve čtvrtek. Policie zasahovala v Praze, Brně a Prostějově a obvinila devět osob z korupce. Policie zasahovala i u Faltýnka. Ten poté řekl, že jednal se zástupci ÚOHS i Kapsch ohledně mýtného tendru.