TOP 09 loni hospodařila se ztrátou 10 milionů, pokryla ji z rezerv

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg (vpravo) a místopředseda strany Miroslav Kalousek ve volebním štáb strany v Praze

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg (vpravo) a místopředseda strany Miroslav Kalousek ve volebním štáb strany v Praze Zdroj: ctk

TOP 09 loni hospodařila se ztrátou přes deset milionů korun, pokryla ji z rezerv z minulých let. Strana o tom informovala ve zprávě o hospodaření. Většinu výdajů loni dala na tři volební kampaně. Před volbami do Evropského parlamentu, obecních a městských zastupitelstev a třetiny Senátu utratila více než 59 milionů korun.

Hlavním zdrojem příjmů byl pro TOP 09 v roce 2014 příspěvek ze státního rozpočtu - 49,8 milionu. Na darech od firem a soukromých dárců získala strana skoro 30 milionů korun, členské příspěvky vynesly 4,9 milionu.

Politickým stranám a hnutím zákon ukládá předložit výroční zprávy o hospodaření Sněmovně do 1. dubna, respektive do půlnoci tohoto dne je mohou doručit přímo do Sněmovny nebo poslat poštou. Ze stran zastoupených v dolní komoře už novináře kromě TOP 09 o loňském hospodaření informovaly i ČSSD, ODS, ANO a KDU-ČSL.

Celkové náklady TOP 09 dosáhly loni 94,885 milionu, celkové výnosy pak 84,306 milionu, výsledkem hospodaření byla ztráta ve výši zhruba 10,5 milionu. TOP 09 nemá podle výroční zprávy žádné úvěry. Z výdajů ve výši 94,885 milionu činily výdaje na volby 59,285 milionu, provozní výdaje 31,609 milionu a mzdové výdaje 3,757 milionu.

Třicet milionů na darech

Na darech TOP 09 loni vybrala skoro 30 milionů korun. Z jednotlivců patřil k nejštědřejším Jan Dobrovský z Prahy 6, který straně věnoval půl milionu. Z výroční zprávy nelze vyčíst, zda jde o lobbistu Jana Dobrovského, nebo je to shoda jmen. Stejnou částku, tedy 500 tisíc korun, dali TOP 09 také Kateřina Helclová z Říčan a Sanjiv Suri z Prahy 6. Server Aktuálně.cz loni v říjnu napsal, že podnikatel Sanjiv Suri z Indie v Česku založil a řídí společnost Zátiší Group. Provozuje čtyři pražské restaurace a posledních patnáct let odevzdává 30 procent svého zisku na charitu.

Mezi těmi, kdo TOP 09 obdarovali, jsou také jména známých straníků- například místopředsedkyně Helena Langšádlová dala 150 tisíc korun, místopředseda Miroslav Kalousek 100 tisíc korun a starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký 300 tisíc korun.

Maximálně řádu statisíců korun dosáhly i sponzorské dary firem, 600 tisíc korun dala developerská KARLÍN GROUP Management a.s., další developerská společnost Pražská správa nemovitostí, spol.s r.o., která se zabývá i prodejem a pronájmem nemovitostí, poslala 300 tisíc korun. V seznamu sponzorů je mimo jiné i Moravská pohřební společnost, s.r.o. s darem 50 tisíc korun.