TOP 09 na Hrad 28. října nepřijde. Nejen kvůli Bradymu

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: Michael Tomes, E15

Jiří Brady
Miloš Zeman
Daniel Herman
4
Fotogalerie

Opoziční TOP 09 se v pátek nezúčastní hradních oslav vzniku republiky. Prezident Miloš Zeman podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska dělá vše pro to, aby byly nedůstojné jako loni, kdy hlava státu ocenila zástupce minulého režimu.

"Abychom odkaz 28. října uctili, položíme v pátek v 11:00 kytici k soše Tomáše Garrigua Masaryka na Hradčanském náměstí," uvedl Kalousek.

Postoj TOP 09 není podle Kalouska motivován jen děním kolem udělení či neudělení ocenění příbuznému ministra Daniela Hermana Jiřímu Bradymu. "Důvod neúčasti je širší," uvedl. Připomenul, že loni ceremoniál ve Vladislavském sále vyvolal rozhořčení kvůli ocenění někdejšího komunistického ministra Miroslava Tomana.

Podle Kalouska prezident má výsostné právo rozhodnout o tom, koho ocení. "Ale předpokládá se ve svobodné demokratické zemi, že to výsostné právo bude respektovat vývoj této země, nikoli že ho bude negovat. Například (u loňského) vyznamenání místopředsedy Štrougalovy vlády se domníváme, že to bylo přivlastnění státního svátku k vlastním názorům, nikoli k oslavě státního svátku svobodné země," řekl.

"Chování prezidenta v podstatě zaručuje, že letošní oslava bude stejně kontroverzní a nedůstojná jako ta loňská. Nechceme se s touto situací smířit, proto naše účast není možná," uvedl Kalousek. Prezident si podle něj přivlastňuje "významné symboly, ačkoli patří nám všem".

V sobotu Kalousek řekl, že na Hrad půjde. "Svátek 28. října a Pražský hrad nepatří panu prezidentovi, ty patří celé České republice. A veřejný činitel by měl slavit státní svátek. Já na Hrad půjdu, protože když tam nepůjdeme my, tak tam půjdou jen oni, a to si Hrad nezaslouží," uvedl.

Na Hrad letos zřejmě nepůjde řada zákonodárců. Hnutí STAN organizuje alternativní oslavu státního svátku na Staroměstském náměstí.