Zeman kšeftuje s vyznamenáními, nechoďte 28. října na Hrad, vyzval kardinál Vlk

Miloslav Vlk

Miloslav Vlk

Jiří Brady
Návštěva Dalajlámy v Praze
Návštěva Dalajlámy v Praze
Návštěva Dalajlámy v Praze
Návštěva Dalajlámy v Praze
17
Fotogalerie

Kardinál Miloslav Vlk odsoudil "kšeftování" se státními vyznamenáními v aféře kolem ocenění Jiřího Bradyho. Bývalý pražský arcibiskup vyzval k neúčasti na ceremoniálu 28. října na Pražském hradě, kdy budou vyznamenání předána. Lidé by podle něj také v budoucnu měli lépe vybírat kandidáty na prezidenta.

Vlk v příspěvku na své internetové stránce uvedl, že ho ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) od počátku informoval o situaci kolem možného vyznamenání svého příbuzného. Podle Hermana prezident Miloš Zeman pohrozil, že vyškrtne Bradyho ze seznamu nominovaných, pokud se ministr setká s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. Herman se s ním sešel minulý týden v úterý, v seznamu vyznamenaných, který ve středu kontrasignoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) jméno Bradyho nebylo.

"Musím se rozhodně postavit na stranu těch, kdo odsuzují takovéto kšeftaření s významnými symboly naší státnosti a snižování prezidentského úřadu," napsal Vlk s tím, že vyjádření Hradu popírající Hermanovu verzi jsou lživá.

"Už jsme zažili řadu kauz kolem fungování Miloše Zemana jako prezidenta. Tato je však, myslím, velmi flagrantní, a proto si zaslouží protest zdravě uvažujících občanů neúčastí na udělování státních vyznamenání, pakliže se s nimi takto kšeftuje," uvedl kardinál.

Podle něj podobné aféry poškozují ve světě pověst České republiky. Lidé by proto měli lépe vybírat příští kandidáty na prezidenta.