TOP 09 u soudu napadla doplňovací senátní volby v Praze 10

Zleva předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, místopředseda strany Miroslav Kalousek a pražský primátor Tomáš Hudeček.

Zleva předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, místopředseda strany Miroslav Kalousek a pražský primátor Tomáš Hudeček. Zdroj: CTK

Strana TOP 09 podala žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu, napadá v ní výsledek senátních doplňovacích voleb v Praze 10. Kandidátka TOP 09 a Starostů Renata Sabongui tam v září nepostoupila do druhého kola o pět hlasů. TOP 09 žádá přepočítání hlasů, případně zrušení výsledků. Zpochybňuje výsledek hlasování v domově pro seniory v Malešicích.

Sabongui v prvním kole skončila na třetím místě za druhou postupující lékařkou Janou Duškovou, která kandidovala v barvách ANO, informoval server novinky.cz.

Podle volebního manažera TOP 09 Jaroslava Poláčka má strana dostatek důkazů, že minimálně v jednom z okrsků proběhly volby podezřelým způsobem.

„Máme vážné a také znaleckým posudkem renomovaného statistika odůvodněné pochybnosti o výsledcích v jednom okrsku tohoto senátního obvodu. Chceme proto, aby soud výsledky přezkoumal a případně rozhodl o regulérnosti těchto voleb,“ řekl Poláček serveru.

Sabongui zmínila, že v okrsku, kde podle sčítání získala podprůměrně málo hlasů, vedla velmi aktivní kontaktní kampaň s velkou účastí voličů.

Nepravděpodobný výkyv

Strana si nechala udělat statistickou analýzu, která podle Poláčka říká, že takový výkyv voličské přízně je krajně nepravděpodobný. „Ve třech předchozích volbách byl výsledek TOP 09 v těchto lokalitách násobně vyšší,“ uvedl Poláček.

Není to první problém, který strana v podzimních volbách má. V Sokolově TOP 09 odstoupila z komunálních voleb kvůli podezření, že někdo manipuloval se souhlasem jejích kandidátů. Na kandidátní listině strany se totiž objevily dvě ženy, které o své kandidatuře nevěděly. Krajský předseda TOP O9 tvrdí, že chyby byly způsobeny neúmyslně.