Transparency nahlédne do účtů prezidentských kandidátů

Peníze

Peníze Zdroj: Profimedia

Do účetnictví prezidentských kandidátů chce nahlédnout protikorupční organizace Transparency International. Prověří financování jejich kampaní. Výsledky pak zavěsí na internet.

První výstupy se objeví na stránkách transparentnivolby.cz v listopadu. Pro protikorupční organizaci bude zásadní jak uchazeči o prezidentský post zveřejňují informace o svých příjmech a výdajích. Za akcí stojí podle ředitele organizace Davida Ondráčky snaha o to, aby si občané nezvolili prezidenta, u kterého by existovaly pochybnosti již ohledně financování kampaně.

Pro snadnější posouzení bude organizace vycházet ze 13 kritérií. Prováděcí zákon, který prezidentskou volbu v současnosti řeší, totiž podle Ondráčky definuje pouze základní věci. Organizace se proto bude snažit o to, aby se jimi vytvořená kritéria dostala do normy pro příští volby.

„V současnosti v České republice neexistuje úřad, který by měl dohled nad financováním prezidentské kampaně na starosti. TI se tak bude snažit tento úkol splnit a přispět k transparentní a odpovědné volbě prezidenta,“ uvedl Ondráčka.

Monitorovat bude organizace například to, zda mají kandidáti transparentní účty. Podle zákona je musí mít od příštího úterka a zatím podle Ondráčky splnilo tuto podmínku jen několik z nich.  

:

Všechny náklady na kampaň by poté měly proudit z tohoto konta. Samozřejmostí by mělo být i zveřejnění celkové sumy plánovaných výdajů. Další z kritérií hodnotí i to, zda kandidát zvěřejnil veškeré akce, dary a strukturu nákladů včetně peněz na administrativu a cestování. Transparency International má v plánu také udělat odhad výdajů kandidátů a porovnat je se zveřejněnou částkou.