Trh si žádá nové hráče

Agrofert

Agrofert

Lídrem letošní aktivity na trhu fúzí a akvizic je jednoznačně Agrofert Holding podnikatele Andreje Babiše. Poslední akvizicí byla dlouho očekávaná koupě pekáren United Bakeries.

I v tomto segmentu nyní bude Agrofert jedničkou. Podle serveru motejlek.com Babiš v posledních sedmdesáti dnech požádal antimonopolní úřad o schválení převzetí šesti firem a další prý budou následovat.

Na trhu je nyní poměrně dost firem z mnoha oborů – viz analýza. Vladimír Grácz z Brain Logistics, který radí při prodeji AutoLocator říká, že zaznamenal nebývale velký zájem potenciálních kupců. Zvláště kupci ze západní Evropy prý nyní v Česku hledají kvalitní firmy ke koupi.

Trh fúzí a akvizic v záříTrh fúzí a akvizic v září|mergemarket

Řada českých firem je na trhu

Analýza Virginie Garcia Martinezové

Poslední čtvrtletí letošního roku asi zažije vstup řady českých aktiv na transakční trh, a to napříč sektory. Naplní se tak předpovědi, že konec roku přinese dlouho očekávané oživení aktivity – ačkoli pomalejší.

V automobilovém sektoru je na prodej soukromě vlastněný AutoLocator, firma, vyrábějící technologie na monitoring vozidel. Vlastník firmy Ondřej Klofáč řekl, že probíhají jednání s různými zájemci. Klofáč plánuje prodej dvou divizí, systémů satelitního zabezpečení proti krádežím vozidel a dále segmentu monitoringu firemních vozidel. Třetí divizi, systémy na úsporu paliv, si chce Klofáč ponechat, ačkoli ve hře je i možnost prodeje celé firmy, kterou sám ohodnocuje na zhruba 50 milionů korun.

Také prostředí IT zažije v následujících měsících určitý pohyb. Barrcoda vlastněná firmou Alvila Systems, jež vyrábí technologický systém pro inventarizaci a správu majetku, by ráda získala 37 milionů korun, jak řekl šéf firmy Tomáš Pour. Barrcoda se od Alvily zřejmě oddělí předtím, než dojde k prodeji podílu – potenciálně i majoritního. Jinou firmou, která sleduje podobnou strategii, je PhoneCopy, výrobce technologií pro mobily, vlastněná firmou eFractal. Majitel Jiří Berger řekl, že se firma oddělí od matky předtím, než se začne hledat strategický investor. Další variantou je uvedení akcí na varšavský NewConnect příští rok.

V sektoru průmyslu a chemie také svítí naděje – akcionář Via Chem Group Miroslav Babej Krmec se snaží prodat polovinu firmy, dále polská chemička Anwil získala předběžnou nabídku na prodej Spolany od také polské Azoty Tarnow.
Doufejme, že některé z těchto dealů přinesou ovoce, aby tak na konec roku vrhly pozitivní světlo.

Autorka je analytičkou agentury mergermarket

Je v současné době obtížné najít pro prodávanou firmu kupce?

Je v současné době obtížné najít pro prodávanou firmu kupce?Je v současné době obtížné najít pro prodávanou firmu kupce?|e15Je v současné době obtížné najít pro prodávanou firmu kupce?Je v současné době obtížné najít pro prodávanou firmu kupce?|e15

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.