Tříletý rekord v maloobchodě. Díky prodeji aut

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Maloobchodní tržby v lednu meziročně vzrostly o 6,4 procenta. Tržby nahoru táhli hlavně prodejci aut, dařilo se i obchodům na internetu. Meziměsíčně byly tržby vyšší o 1,8 procenta vyšší. Informoval o tom Český statistický úřad.

Meziroční růst v lednu zrychlil, podle revidovaných údajů činil v prosinci 5,2 procenta. „Čeští spotřebitelé zjevně navázali na bohatšího Ježíška i větší útratou při lednových výprodejích. Dobrou zprávou je alespoň „kladná nula“ u prodejců potravin,“ konstatoval analytik PwC Audit Pavel Kulhavý s tím, že na trhu podle něj panuje velký boj o zákazníka, který slyší především na slevy a výhodné nabídky

Jak uvedl analytik Raiffeisenbank Václav Franče, byl růst maloobchodu vyšší, než všichni čekali. „My jsme sázeli na to, že již v lednu dojde k určité korekci rychlého růstu z listopadu a prosince, který byl způsoben devizovou intervencí ČNB. K takovéto korekci (zatím) nedošlo,“ uvedl Franče.

Podle Davida Marka z Patria Finance vykázal maloobchod dokonce nejlepší čísla za poslední tři roky. „Některé údaje naznačují, že únorové výsledky by mohly být dokonce ještě o něco lepší,“ míní Marek.

Graf maloobchodGraf maloobchod | CSUZdroj ČSÚ

Za prudkým růstem stojí zejména prodeje automobilů, které v lednu vzrostly meziročně reálně o 19,7 procenta, nominálně pak o 21 procent. „Zdražení aut vlivem devizové intervence je zatím, zdá se, mírné. Tento vývoj může být způsoben například výprodejem skladových vozů. Růst ostatních složek maloobchodu byl velmi pomalý v porovnání s růstem prodejů automobilů,“ zmínil Franče.

Češi podle analytika Citfin Tomáše Wolfa i nadále milují nákupy přes internet. Tržby v lednu vzrostly o 18 procent, opět nejvíce. Dále se dařilo prodejcům počítačové a komunikační techniky, kterým vzrostly tržby o 18,5 procenta. „Listopadová intervence proti koruně ze strany ČNB spotřebitele nijak negativně neovlivnila. Inflace balancuje za poslední měsíce kolem kladné nuly a spotřebitelé mají chuť utrácet,“ konstatoval Wolf.

V dalších měsících by se tržby mohly podle Wolfa nadále držet vyšších čísel. Domácí trh práce se pomalu stabilizuje i když je počet nezaměstnaných stále přes 620 tisíc, číslo se však mírně snižuje, uvedl. „Nadále by se mělo zlepšovat také očekávání spotřebitelů ohledně jejich budoucích příjmů, takže pro maloobchodníky by letošek měl být lepším rokem, než ten loňský,“ sdělil Wolf.