Tripartita se na rozpočtu neshodla, odbory ho dál odmítají

tripartita

tripartita Zdroj: ctk

Tripartita se dnes nedohodla na návrhu státního rozpočtu na příští rok. Odboráři ho odmítají. Výhrady k němu mají i zaměstnavatelé. Vláda o něm rozhodne tento týden. Novinářům to po tripartitním zasedání řekl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Podle něj kabinet pošle zákon o rozpočtu do sněmovny se stanoviskem odborů i podnikatelů.

Vláda, odboráři a zaměstnavatelé se sešli u jednacího stolu po půl roce. Ještě o víkendu ale hrozilo, že se zasedání neuskuteční. Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil totiž v pátek řekl, že vláda premiéra Petra Nečase (ODS) je nejhorší od roku 1950. Ministerský předseda pak prohlásil, že se s předákem nesejde, dokud Zavadil svá slova neodvolá.

Nečas dnes na jednání dorazil později. Zavadil novinářům řekl, že když premiér přišel, k záležitosti se vrátil. Prý po něm omluvu nechtěl, ale žádal, aby svá slova vzal zpět. To předák udělal. „Je to ukončená záležitost,“ uvedl šéf ČMKOS. Dodal, že ale trvá na tom, že Nečasův kabinet je nejhorší po roce 1989.

Podle Zavadila odbory nemohou rozpočet v nynější podobě podpořit. Vadí jim mimo jiné to, že vláda vycházela při sestavení příjmů a výdajů ze zákonů, které ještě nejsou schválené. Nesouhlasí se základními parametry a varují i před startem důchodové reformy a zvyšováním DPH. „Jsou tam další ataky na zmrazení platů, z toho vyplývá nerůst spotřeby,“ uvedl Zavadil.

Podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy Pavla Juříčka není rozpočet „ani ryba, ani rak“ a má v sobě rizika. Tři věci ale zaměstnavatele příjemně překvapily, a to investice do dopravy, vzdělávání a výzkumu. Naopak jim vadí, že kabinet nereformuje a nezeštíhluje státní správu.

Podle Kalouska není žádné překvapení, že nad rozpočtem „nedošlo k harmonické shodě“. Dnešní debatu ale ohodnotil jako věcnou, klidnou a neideologickou. Vláda tento týden přijme své závěrečné usnesení o rozpočtu, návrh zákona pak předá se stanovisky odborů a zaměstnavatelů sněmovně.

Vztahy mezi odbory a vládou byly dlouhodobě napjaté. Odboráři v minulosti už několikrát opustili zasedání tripartity. Stěžovali si třeba na to, že kabinet s nimi projednává věci, které už sám schválil. Zda budou zasedání tripartity po dnešku dál pokračovat, zatím není jasné.