Tripartita se shodla na registraci tržeb

Pokladna

Pokladna Zdroj: E15

Plánu ministra financí Andreje Babiše (ANO) zavést od roku 2016 elektronickou evidenci tržeb už podle všeho nic nestojí v cestě. Se spuštěním on-line databáze souhlasí zaměstnavatelé i odbory.

Babišův úřad odhaduje, že pokud bude vše fungovat, narostou příjmy státu z DPH, spotřebních daní a daně z příjmů až o třicet miliard korun ročně. Na rozdíl od velkých firem, které už příjmy registrovat musejí, jsou proti záměru živnostníci.

„Elektronická evidence je jedno z nejdůležitějších opatření proti daňovým únikům. Pro zavedení má vláda silnou podporu ze strany sociálních partnerů,“ uvedl po jednání tripartity premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslava Hanáka přinese počítačová databáze pořádek do vnitřního trhu. „Čím více se to zavede a čím více lidí to postihne, tím lépe. Už je čas, aby všichni platili daně a poctivě podnikali,“ uvedl.

„Evidence ukáže důvody někdy hodně vysokých tržeb některých advokátů a právníků,“ uvedl šéf Českomoravské komory odborových svazů Josef Středula . I když neskrývá, že legislativní proces může trvat až jedenáct měsíců, schválení návrhu lze prý prosadit v plánovaném termínu.

Elektronická evidence tržeb po chorvatském vzoru nahrazuje dřívější záměr vlády z roku 2005 zavést registrační pokladny. Nyní by byly pokladny obchodníků napojeny na internet a informace o každé přijaté platbě by okamžitě dostávaly finanční úřady. Ty by obratem zasílaly zpět potvrzení o transakci s unikátním kódem účtenky, kterou by podnikatel vytiskl a předal zákazníkovi.

Babišovy plány už před časem kritizovali živnostníci. Zavedení on-line registrace tržeb by podle předsedy Unie malých a středních podniků ČR Davida Šejcha přišlo firmy na dvě a půl miliardy korun.

Zeman a odboráři by prolomili limity
Na jednání tripartity se prezident Miloš Zeman shodl s odboráři na prolomení limitů těžby hnědého uhlí v severních Čechách. „Dříve nebo později k prolomení dojde. Předcházet by mu ale mělo krajské referendum,“ řekl. Šéf odborové centrály Josef Středula s ohledem na vysokou nezaměstnanost v Ústeckém kraji rovněž souhlasí. Opačný názor zastává prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.