Tučná léta. VZP ukládá stamiliony do rezerv, brzy splatí státní půjčku

Zdeněk Kabátek, ředitel VZP - Všeobecná zdravotní pojišťovna

Zdeněk Kabátek, ředitel VZP - Všeobecná zdravotní pojišťovna Zdroj: e15 anna vackova

Povinný rezervní fond Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), který byl ještě na začátku loňského roku prakticky prázdný, se plní. V červenci do něj VZP poslala po sedmi měsících další významnou částku, a to 345 milionů korun.

Peníze vzala z balíku, který má jinak určený na vlastní chod. Celkově tak má pojišťovna v rezervě 1,55 miliardy korun. Podle pojistného plánu má letos rezervní fond ještě narůst.

„Zbývajících 159 milionů korun bude převedeno do konce roku,“ potvrzuje Vlastimil Sršeň z tiskového odboru VZP. Tuto částku má pojišťovna vzít z přebytků balíku peněz na zdravotní péči.

Ani tak ovšem pojišťovna ještě nenaplní rezervní fond do takové výše, jakou jí ukládá zákon. Podle toho by měl mít 1,5 procenta ročních výdajů na péči, tedy asi 2,3 miliardy korun.

VZP neposílala peníze na rezervní fond pět let kvůli tomu, že výdaje na péči rostly rychleji než příjmy z pojistného. Krize dolehla na zdravotnictví nejvíce v roce 2013.

Vláda pak na žádost tehdejšího ministra zdravotnictví Martina Holcáta zvýšila platby státu do zdravotnictví a VZP poskytla státní půjčku 1,7 miliardy korun. „Poslední splátka bude uhrazena do konce září 2016. Tím bude státní výpomoc splacena,“ uvádí Sršeň.

Rezervní fond VZPRezervní fond VZP|E15